karina jannik annie

Nye medarbejdere vokser i Toftehaven

Plejehjemmet Toftehaven tager ledige i praktik og hjælper dem til at blive klar til en SOSU-uddannelse. Et fast job på plejehjemmet bagefter har været gevinsten for flere.

Karina Holst, Jannik Offenberg og Annie Andersen fortæller om, hvordan Toftehaven arbejder for at rekruttere og fastholde medarbejdere. Foto: Bo Helsted. 

SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere – både Ballerup og vores 97 kollega-kommuner har rigtig svært ved at besætte de ledige stillinger som SOSU’er på plejehjem og i hjemmeplejen. Alle kommuner forsøger på forskellig vis at løse udfordringen, så der er medarbejdere nok til at passe, pleje og være nærværende over for vores ældre borgere.

På plejehjemmet Toftehaven i Ballerup har de et rigtig godt bud på, hvordan man bliver selvforsynende med medarbejdere. De har ingen ledige stillinger og har ikke haft brug for vikarer i to år.

Vi har spurgt Toftehavens leder Annie Andersen og afdelingslederne Jannik Offenberg og Karina Holst, om hvad de gør for at tiltrække og fastholde medarbejdere til plejehjemmet.

Livet skal leves med værdighed

- For omkring to år siden foreslog Zita Vincent fra Virksomhedsservice at vi tog flere ledige ind som praktikanter med det formål, at nogle af dem blev klar til at tage SOSU-uddannelsen. Vi startede langsomt op og kunne se, at der var et potentiale. Her møder vi mennesker som dem, de er og med de muligheder, de kommer med uanset om de kan være her i 4 ugers praktik, er i flexjob, løntilskud, integrationsforløb eller hvad det måtte være, fortæller Karina Holst, som er én af de to afdelingsledere på Toftehaven.

På Toftehaven bliver de ansat som omsorgsmedarbejdere, uanset hvilket forløb, de er i.

- To tredjedele af den tid, beboerne er vågne, har de ikke brug for hverken sygepleje eller praktisk hjælp, men for at leve livet i den særlige situation, det er at bo på et plejehjem. Hos os skal de have et værdigt og meningsfuldt liv med nærvær, omsorg og oplevelser. Her er omsorgsmedarbejderne rigtig vigtige. Udover at løse praktiske opgaver med fx vasketøj, bruger de deres tid på at snakke med beboerne, lytte til musik, holde vores sanserum åbent, lave aktiviteter med herreklubben eller cykle en tur med beboerne, siger Annie Andersen, som er leder af plejehjemmet.

Problemer med dansk? Så lærer beboerne fra sig

Undervejs i deres praktik bliver de gjort klar til at søge ind på SOSU-uddannelsen, hvis det er det, de ønsker. De får bl.a. introduktion til pleje, håndtering af medicin og lindring i forbindelse med døden. Hvis der er behov for dansk og matematiktimer for at kunne søge ind på uddannelsen, så bliver der også sørget for dét. Er det det danske sprog, der driller, har Toftehaven også en løsning:  

- Hvis man ikke kan dansk, er det ofte svært at få et job – men det bedste sted at træne dansk, er jo netop på en arbejdsplads. Vi har oplevet, at nogle af vores beboere har sat sig for at hjælpe omsorgsmedarbejdere med sproget og det er gået rigtig godt. Så i stedet for at se sprogbarriere som en begrænsning, har vi set mulighederne i de mennesker, der kommer hertil, fordi de gerne vil arbejde inden for faget, forklarer Jannik Offenberg, der også er afdelingsleder.

sofa

Læs også artiklen om Mamsallah og Kristine, der er omsorgsmedarbejdere på Toftehaven. Foto: Bo Helsted. 

 

Mange veje til uddannelse og job

To stillinger holdes altid åbne, så der er mulighed for at ansætte nogen i praktik, løntilskud eller fleksjob. I løbet af de sidste to år har der været 40 i praktik eller løntilskud og 6 har fundet vejen ind i et flexjob.

Fælles for mange af dem er, at de har været forbi Zita Vincent, virksomhedskonsulent i Virksomhedsservice. Hun arbejder med ledige borgere, der er jobparate:

- Når jeg efter en samtale med en ledig borger ser en mulighed for, at personen med den rigtige støtte fra Toftehaven er motiveret og har en mulighed for at tage en SOSU-uddannelse, kontakter jeg Toftehaven. Jeg ved, at de evner at hjælpe og har en åbenhed for, at der er mange veje til at få en uddannelse. Og så har de dygtige medarbejdere, der bruger deres erfaring til at løfte de ledige borgere, fortæller Zita Vincent.

Selvforsynende med medarbejdere

Flere praktikanter er blevet fastansat efter de har taget en uddannelse, og nye står på spring:

- Næste år udvider vi Toftehaven med yderligere 48 pladser til borgere. Nogle af dem, som lige nu er under uddannelse, står klar i kulissen, når vi åbner.

Hvis ikke vi gjorde det på denne måde, ville vi mangle medarbejdere. Vi kan ikke sidde og vente på, at de kommer af sig selv, vi er nødt til at være opsøgende og påvirke dem, der har lyst til at arbejde inden for vores felt, siger Annie Andersen.

Ikke nok med at det er effektivt i forhold til at tiltrække og uddanne nye medarbejdere – det motiverer og fastholder de øvrige medarbejdere på Toftehaven.

- De ekstra hænder og hjerter, vi har i huset på denne måde, supplerer de uddannede medarbejdere, der får mere tid og ro til at løse deres opgaver og til at folde nogle af deres interesser ud i aktiviteter med beboerne. Det er samtidig givende at øse af sin faglighed og være mentor for nogen, der ofte har svært ved at finde deres vej til uddannelse og job – så vores medarbejdere shiner og det giver stolthed og arbejdsglæde, smiler Karina Holst.