Portræt af Mette

Portræt: Med god dialog lykkes vi i hverdagen

Mette er pædagog og arbejder hver dag for at skabe de bedste rammer for kommunens børn. Opskriften er blandt andet god dialog og et stort gåpåmod, der gør, at Mette og hendes kolleger ikke er bange for at udfordre deres arbejdsgange.

- Min vigtigste opgave er ikke at passe børn men at skabe udvikling. 

Det fortæller Mette Jæger Nielsen, som er pædagog i Børnehuset Villa Kulla i Skovlunde. Hun er ansvarlig for en vuggestuegruppe på 12 børn i alderen 1-3 år. I Villa Kulla stræber Mette og hendes kolleger efter at gøre børnene selvhjulpne, så de kan vokse af hverdagens små successer.

- Det lyder måske banalt, men det er en sejr for mange børn at kunne tage sine bukser af og på selv. Det gør mig glad at se den begejstring hos børnene, når ting lykkes. Og det er små øjeblikke som disse, der gør, at mit arbejde giver mening, siger Mette. 

En god relation er afgørende

Da hun bliver spurgt ind til, hvad det bedste er ved sit arbejde, nævner Mette med et stort smil relationen til de små. Når børnene trives og føler sig trygge ved de voksne, er det meget nemmere at skabe gode læringsmiljøer. En god relation har derfor en positiv effekt på børnenes udvikling. Det samme gælder relationen til forældre, fortæller Mette:

- For mig er det vigtigt at udveksle stort og småt med forældre, når de henter og bringer deres børn. På den måde kan jeg også følge lidt med i barnets udvikling på hjemmefronten, og så bliver jeg opmærksom på, hvis der skal tages særlige hensyn til noget. Jo større kendskab vi har til det enkelte barn, desto bedre kan vi tilpasse hverdagens udfordringer.

Portræt af Mette

Foto: Bo Helsted

Nytænkning er ikke farligt

- Villa Kulla er et børnehus i udvikling, hvor vi har fokus på at være nytænkende. Det er okay at sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor tingene bliver gjort på en bestemt måde. Det gør helt sikkert, at jeg har fået en mere reflekterende tilgang til mit arbejde. Når vi tør åbne munden og lytte til hinanden, så opstår de gode idéer. Derfor nytter det heller ikke noget at sætte sig fladt ned og tænke, at alt skal gøres på samme måde, som det altid er blevet gjort. Det bliver vi ikke bedre pædagoger af.

Mette sætter stor pris på at forny sit pædagogiske område, og derfor er det rart at være et sted, hvor der er plads til at udfolde sig. Men det er ikke altid lige nemt at ændre på vaner og rutiner. 

- Selvfølgelig bliver vi nogle gange præsenteret for nye opgaver, som kan virke uoverskuelige i en travl hverdag. Men så er vi gode til at sætte os ned og få snakket om tingene. Oftest er det slet ikke så svært, som det lyder. Det vidner jo bare om, at dialog er vejen frem for at få ting til at lykkes. 

Døren er altid åben

Mette fremhæver netop dialog som en af grundstenene for det gode samarbejde i Villa Kulla, hvilket både medarbejdere og ledere værner meget om. 

- Når man tilbringer så mange timer sammen i løbet af en dag, er det vigtigt, at vi alle har det godt sammen. Jeg synes, vi har en gensidig respekt og tillid til hinanden. Døren er altid åben, og det betyder, at jeg bare kan komme og sige, hvis der er noget, jeg synes er svært, eller hvis jeg har fundet på en god idé – og det er fedt!.

For Mette betyder det meget at være en god kollega, man kan sparre med. Det er vigtigt at turde række ud efter hjælp, og derfor værdsætter hun også det tværfaglige samarbejde, som hen over de sidste par år er blevet styrket.  

- Vi har fået et meget tæt samarbejde med PPR, som er en vigtig sparringspartner i vores daglige arbejde. Det er guld værd at kunne søge vejledning hos kolleger på tværs af faggrupper, fortæller Mette.