Sådan sikrer Vestforbrænding nok fjernvarme de kommende år
Op mod 30.000 husstande skal de kommende år kobles på fjernvarmen fra Vestforbrænding. Læs, hvordan selskabet sikrer nok fjernvarme til alle
Frem mod 2030 kan op mod 30.000 husstande i Ballerup og nabokommunerne se frem til at blive koblet på Vestforbrændings fjernvarme-net i stedet for at skulle bruge naturgas eller andre opvarmningskilder.
Fjernvarmen bliver i dag lavet af affald, som ikke kan genanvendes. Affaldet bliver brændt i store ovne på forbrændingsanlægget, og det er varmen herfra, som udnyttes til produktion af el og varmt vand til fjernvarmenettet.
I en tid, hvor vi skal genanvende mere og mere, er det nærliggende at stille spørgsmålet, om der overhovedet er muligt at producere ”nok” fjernvarme i de kommende år til alle dem, der allerede er koblet på, og de 30.000 husstande der efter planen bliver det.
Derfor har vi talt med Thomas Brandt, leder af ’Udvikling og Optimering’ i Vestforbrænding om netop det spørgsmål.
- Ja, der vil være fjernvarme til alle, men vi kommer til at supplere med andre metoder og varmekilder. Forventningen er, at vi blandt andet skal gøre brug af spildvarmen fra CO2-fangst og virksomheder, fortæller Thomas Brandt.
- Ved CO2-fangst fjerner vi CO2’en fra røgen fra vores forbrændingsanlæg ved en særlig proces. Vores affaldsforbrænding bliver dermed CO2-neutral. Processen producerer meget spildvarme, der kan bruges til fjernvarme, siger Thomas Brandt.
Virksomheder spiller også en rolle
Ifølge Thomas Brandt kommer virksomheder i og omkring Ballerup også til at spille en central rolle i fremtidens fjernvarme til de private forbrugere.
- Spildvarme fra virksomheder er noget andet, som vi skal kigge nærmere på. Mange virksomheder producerer i dag varme i forbindelse med deres drift. Varme som i dag køles væk hen over taget til fuglene, og dermed går ”tabt”. Den varme luft fra virksomhederne kan i stedet bruges til at opvarme koldt vand, og via en varmepumpe sendes videre ud i fjernvarmenettet til gavn for forbrugerne, fortæller Thomas Brandt.
Derudover oplyser Thomas Brandt, at Vestforbrænding også samarbejder med øvrige forsyningsselskaber og har mulighed for at koble sig på deres fjernvarmenetværk, så man på den måde har en ekstra sikkerhed for levering af fjernvarme til forbrugerne i blandt andet Ballerup.
Udrulningen i Ballerup
Den kommende udrulning af fjernvarme i Ballerup Kommune er opdelt i to faser. Fase 1 fra 2023-2027 og Fase 2 fra 2026-2030. Tjek hvilken fase du er i på ballerup.dk/fjernvarme
Fakta om Vestforbrænding
Vestforbrænding er ejet af 19 sjællandske kommuner og tilbyder løsninger inden for indsamling og behandling af affald samt levering af fjernvarme og elektricitet. Selskabet håndterer affald for 900.000 borgere og 60.000 virksomheder.
Besøg Vestforbrændings hjemmeside om fjernvarme (åbner i nyt vindue)