Kartofler, kalkun og broccoli på en tallerken

Smagspanel skal vurdere plejehjemsmaden

Plejehjemmene har fået et smagspanel. Tre gange om året skal smagspanelet give ris og ros til maden på plejehjemmene. Panelet har netop været samlet for første gang.

Total stilhed og duften af frisklavet mad fylder lokalet. Stilheden bliver kun afbrudt af knive og gaflers møde med kalkun, kartofler og broccoli og af vandglas, som bliver løftet, drukket af og sat ned igen, mens noter om maden bliver griflet ned på et stykke papir. Det er vigtigt, at panelet ikke påvirker hinanden, mens de smager på maden. Derfor er snakken stoppet, mens maden bliver smagt og vurderet.

Sammen om måltidet

Det nye smagspanel er samlet for første gang på Plejehjem Lundehaven centralt i Skovlunde. Smagspanelet består af faste gæster fra plejehjemmets cafe, medlemmer af Seniorrådet, medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget og medarbejdere fra Køkken Ballerup. Smagspanelet er opstået som et ønske fra Køkken Ballerup.

Ideen er, at panelets tilbagemeldinger skal være med til at udvikle kvaliteten af maden i caféerne på plejehjemmene og fastholde, at måltidet også fremover er en god oplevelse og begivenhed i hverdagen.

”Det er en stor fordel, at smagspanelet sidder samlet om den samme mad. Dialogen bliver bedre og mere konkret med et måltid på bordet, som vi sammen smager, deler og taler om,” forklarer Lise Teller, køkkenchef i Køkken Ballerup.  

Samme måltid – forskellig oplevelse

Første måltid til dom er stegt, marineret kalkun med flødekartofler og kogt broccoli.

”- Det dufter godt. - God marinade på kalkunen. - Der mangler fløde i flødekartoflerne. - Broccolien er kogt, som den skal. - Kartoflerne mangler salt og sovs. - Det ser appetitligt ud. - Kalkunen er saftig. - Dejligt med tynde skiver kød.”

Der mangler ikke tilbagemeldinger, da ordet igen er frit. I dag er der ros til kød og grøntsager, mens kartoflerne får en mindre opsang. Og der skal være plads til både godt og skidt.

”At høre at der er forskellige oplevelser af samme måltid åbner op for en ny snak. Det er rigtigt fint også at høre om udfordringerne. Dialogen er fri i det nye forum, og det er en sober og nobel måde at gøre det på. Vi kan tale ned i og om måltidet på en anden måde i smagspanelet,” siger Lise Teller og fremhæver dagens kritik af kartoflerne som et sted, hvor Køkken Ballerup kan justere.

En ekstra liter fløde

”Nu har vi fået at vide, at kartoflerne mangler væde eller sovs. Det tager vi med os og tilretter opskriften, så vi fremover måske bruger en liter fløde mere, end vi gjorde denne gang.”

Det er planen, at smagspanelet kommer på rundtur til kommunens fem plejehjem med en café. Til premieren på Plejehjem Lundehaven var smagspanelet samlet i et separat lokale. For eftertiden mødes smagspanelet i selve caféerne, så de får hele oplevelsen fra caféen med.

Fakta

Cafeerne på plejehjemmene

Ballerup Kommunes caféer er for alle seniorer i kommunen – uanset om de bor i eget hjem eller på plejehjem. Caféerne er åbne til frokost og serverer for det meste klassisk dansk mad lavet af økologiske råvarer. Der er caféer på plejehjemmene Rosenhaven, Lundehaven, Lindehaven, Sønderhaven og Egely.

Køkken Ballerup

Køkken Ballerup laver mad fra bunden til beboere og cafégæster på alle kommunens plejehjem. På Plejehjem Rosenhaven har Køkken Ballerup det største køkken, som producerer og leverer dele af den varme og kolde mad. Alle plejehjem har egne køkkener, og en stor del af maden bliver lavet lokalt.

Mennesker samlet om et bord

Dame tager mad på tallerken

Kuglepen skriver på papir