Ofte stillede spørgsmål
Her kan du få svar på de hyppigst stillede spørgsmål. Siden bliver løbende opdateret.
-
SMS-løsning (NemSMS)
Vil du gerne modtage en sms når dit affald bliver hentet, kan du tilmelde sig sms-service på Borger.dk med dit MitID. Får du allerede meddelelser om afhentning af dit affald, skal du ikke gøre noget. Det bliver automatisk registreret.
Oplever du problemer med din NemSMS, anbefales du at finde din tømmeplan på selvbetjeningen. Det er www.borger.dk der administrerer NemSMS og derfor kan Ballerup Kommune og Vestforbrænding ikke løse problemet direkte. Hvis du forsat har problemer med NemSMS, skal du skrive dine problemer til https://digst.dk/it-loesninger/digital-post/support/.
Når SMS’en strejker
Vi anbefaler alle, at benytte Vestforbrændings selvbetjening.
Her kan du se dine tømmedage, melde ind hvis der er problemer med afhentning af affald på din adresse eller få en oversigt over de andre handlinger, du kan foretage via din selvbetjeningsløsning.Sådan finder du din tømmekalender:
- Gå ind på selvbetjening
- Vælg tømmekalender
- Indtast din adresse + hus nr.
Kom ind på Vestforbrændings selvbetjening her
-
Hvordan melder jeg ind, hvis mit affalds ikke er blevet hentet?
- Gå ind på Vestforbrændings selvbetjening for affald
- Vælg "Meld problemer ved tømning"
- Indtast din adresse og hus nr.
- Udfyld skema
-
Hvorfor skal jeg sortere?
Affaldet gemmer på værdier og ressourcer, som kan omdannes til nye materieler og produkter til gavn for miljøet. Ved at genanvende vores affald skåner vi miljøet bl.a. ved at udlede mindre CO2.
Bliver affaldet blandet sammen?
Dit affald forbliver sorteret, når din skraldemand henter det. Han kører nemlig en speciel skraldebil, der holder de forskellige affaldstyper adskilt.
Når affaldet ankommer på Vestforbrænding, aflæsser tokammerbilen hver affaldsfraktion for sig. Her bliver affaldet samlet med det sorterede affald fra andre ejerkommuner. Det sorterede affald bliver samlet i containere og transporteret til oparbejdnings- og sorteringsanlæg, og siden hen til virksomheder der genanvender affaldet og omdanner det til nye produkter.
Hvad betyder øget sortering af affald og import af affald for borgere og fjernvarmen i Ballerup Kommune?
Vestforbrændings forbrændingsanlæg, som leverer fjernvarme til Ballerup Kommune, er robust over for de ændringer i affaldsmængder og affaldssammensætning, som følger af øget udsortering af genanvendeligt affald. De nye affaldsordninger er i overensstemmelse med den nationale ressourcestrategi og Vestforbrænding målsætninger for at øge genanvendelsen. De nye ordninger skal sikre større indsamlingseffektivitet og borgernær service og supplerer de allerede eksisterende ordninger, storskraldsindsamling og genbrugsstation.
Vestforbrænding vil også fremover kunne leve op til sine varmeforsyningsforpligtelser, ved at kompensere for reduktionen af affaldsmængder til forbrænding fra husholdningerne ved den øgede genanvendelse, ved bl.a. at modtage biomasseaffald og i mindre omfang importeret affald, som p.t. forsøgsvis modtages. Importaffald består af restaffald fra oparbejdning af genanvendeligt affald og ville i givet fald ellers være blevet deponeret, og kan således med fordel nyttiggøres til varmeproduktion til gavn for miljø- og klimaregnskabet. Mere end halvdelen af det affald der modtages til forbrænding udgøres i øvrigt af erhvervsaffald.
Hvor kan jeg placere mine nye affaldsbeholdere så de bliver hentet af skraldemanden, hvis jeg bor på en koteletgrund?
Hvis du bor på en koteletgrund og ønsker dine beholdere hentet af skraldemande, må du stille dine affaldsbeholdere maks. 5 meter fra afslutningen af koteletbenet. Du kan også stillet dine affaldsbeholdere helt frit og køre dem fra til skel til afhentning.
Får vi affald fra andre steder?
Vestforbrænding er ejet af 19 kommuner, der alle leverer deres brændbare affald til Vestforbrænding. Vestforbrænding oplyser, at forbrændingsanlægget er robust over for den faldende mængde affald, som skyldes øget frasortering af det genanvendelige affald, der kommer i forbindelse med den nye affaldsordning.
Vestforbrænding kompenserer for reduktion i mængde affald ved bl.a. at modtage biomasseaffald. Biomasseaffald er fx træaffald fra træproduktion, rent træ uden lim, lak m.v., råtræ (grene, stød og rødder og andet vedmateriale), halm, brændselspiller og -briketter (fremstillet af træaffald). Det er typisk affald eller forarbejdet affald, der indkøbes/handles som brændsel. Biomasseaffald anvendes som brændsel i kraft-/varmeværker, ligesom vestforbrændingens affaldsforbrændingsanlæg er et kraft-/varmeværk.
-
Hvor store er beholderne?
De to todelte beholdere er hver 108 cm høje, 58 cm bredde og 74 cm i dybden og kan indeholde 240 liter affald fordelt i to rum. Alle beholderne er grå og med to hjul, så de kan køres af skraldemanden.
Hvem ejer dine nye beholdere?
Det er Ballerup Kommune som ejer beholderne til affaldssortering og sørger for evt. udskiftning eller reparation, hvis de skulle blive beskadiget. Dette gælder ikke beholderne til haveaffald.
Benytte en gammel beholder til haveaffald ejer du dem selv, og du skal derfor vide, at den ikke skiftes ved slitage, hærværk, hvis du selv kommer til at lave en skade på den eller den går i stykker pga. vind og vejr (frost, storm og andre vejrforhold der kan skade din beholder).
Skal du have en ny beholder til haveaffald, skal du selv investere i en ny, som kan indkøbes i de fleste byggemarkeder. Du skal blot sikre dig at det er godkendte plastbeholdere 140-240 ltr. mærket EN 840-1.
Hvis du mener den har taget skade af andre årsager skal dette meldes direkte ind til din renovatør som vil vurdere om skaden evt. kan være en forsikringssag. Renovatøren kan kontaktes på mail www.reklamationer@ri2020.dkKan jeg dele mine beholdere med min nabo?
Ja, du kan dele dine beholdere til plast og mad- og drikkekarton, papir, glas og metal med din nabo. Kontakt Kundeservice og hør mere.
Skal jeg køre de nye beholdere ud til skel inden tømning?
Nej ikke nødvendigvis. Du må placere dine beholdere max 20 meter fra skel og ind på grunden. Dog skal adgangsvejen leve op til kravene om fast køreunderlag, ingen trapper/stigninger etc.
Læs mere om placering af beholdere her.
Bliver affaldet blandet sammen, når det bliver hentet?
Skraldebilerne er inddelt i to rum ligesom dine beholdere, så affaldet ikke bliver blandet. Det vil også være forskellige skraldebiler, som dit affald så det sikres, at affaldet ikke bliver blandet sammen.
Hvad sker der med affaldet, når det er blevet hentet af skraldemanden?
Skraldebilerne kører til Vestforbrænding, hvor affaldet afsættes til genbrug og bliver herefter omdannet til nye materialer og produkter.
Hvad gør jeg, hvis beholderen er fuld før tømning?
Har du for meget affald, skal du samle ekstra affaldet i en sæk. Når vi har tømt din beholder, skal du tømme din ekstra affaldssæk over i beholderen.
Husk at du kan aflevere plast og mad- og drikkekarton, metal, papir, pap og glas på genbrugsstationen.Sker det gentagende gang, skal du overveje, om du har behov for en ekstra beholder.
-
Hvornår bliver mine beholdere tømt?
Dine nye beholdere bliver tømt på forskellige tidspunkter, da det afhænger af mængden på de forskellige affaldstyper.
Se hvornår du tømt i tømmekalenderen på selvbetjeningen for affald
Rød miljøboks/farligt affald
Bor du i villa eller tæt/lav, skal du stille den røde miljøboks ud på beholderen til mad- og restaffald så tager skraldemanden den med på bilen, hvis der er plads og sætter en tom miljøboks til dig. Hvis skraldemanden ikke har plads den på gældende dag, vil han tage din miljøboks med ugen efter. Husk at fylde den røde miljøboks helt op.Hvis jeg har ekstra affald, hvad gør jeg så?
Har du for meget affald, skal du samle ekstra affaldet i en sæk. Når vi har tømt din beholder, skal du tømme din ekstra affaldssæk over i beholderen.
Husk at du kan aflevere plast og mad- og drikkekarton, metal, papir, pap og glas på genbrugsstationen.Sker det gentagende gang, skal du overveje, om du har behov for en ekstra beholder.
Hvis jeg har brug for en større beholder?
Har du gentagende gange problemer med at få plads til dit affald, kan du bestille en ekstra beholder via Vestforbrænding på kundeservice@vestfor.dk eller på 7025 7060
-
Jeg har hørt, at madaffaldet lugter, er det rigtigt?
Når du skal sortere dit madaffald, har vi en række anbefalinger, så du kan mindske lugtgener. For det er rigtigt, at madaffaldet kan lugte, hvis ikke du følger anbefalingerne.
Du kan se anbefalingerne, og hvad der skal til madaffald herGenanvender vi madaffaldet og hvad bliver det til? - hvorfor fik de aldrig Helsingør bioanlæg til at virke?
Ja, selvfølgelig gør vi det. Når vores madaffald bliver hentet af skraldemanden, bliver det kørt til Vestforbrændingen, hvor det bliver omlæsset og kørt til biogasanlægget KemTek. KemTek forbehandler madaffaldet ved mekanisk bearbejdning og pulpning – dvs, madaffaldet bearbejdes til en flydende masse. Denne masse laves om til biogas og bliver leveret til kraftvarmeproduktion på varmeværk og til gødning. Den producerede biogas erstatter naturgas, som er et fossilt brændsel og indebærer derved en CO2 besparelse på ca. 8.500 tons co2, også selvom KomTek er placeret i Holsted, Sønderjylland.
Jeres affald ender ikke med at blive brændt. Biogasanlægget i Helsingør lukkede på grund af anlæggets manglende teknologi og datidens forbehandling - sådan er det ikke i dag. I dag er biogasanlæggene placeret i landbrugsområdet og forbehandlingsprocessens teknologi har været igennem en gevaldig udvikling og optimering de sidste 20 år.
-
I den nye affaldsordning får du en grøn bio-spand og grønne poser, som du kan putte dine madrester i - så som kartoffelskralder, kyllingeben, kød m.m.
De grønne poser kan indeholde 10 liter.
Det er altid en god idé, at smid posen ud i affaldsbeholderen dagligt.
Er du ved at løbe tør for poser, skal du binde én af de sidste poser på håndtaget af din mad- og restaffaldsbeholder – så leverer skraldemanden et nyt sæt grønne poser i din postkasse.
7 GODE RÅD
til at minimere risikoen for lugtgener, fluer og maddiker i sommervarmen:
1. Dryp madaffaldet godt af, inden du smider det ud - og læg evt. noget køkkenruller i bunden af bio-spanden og affaldsbeholderen for at suge væsken.
2. Pak letfordærvelige og/ellers kraftigt lugtende madvarer ind i køkkenrulle (fx fisk og kød)
3. Undgå at overfylde posen og luk den med en knude.
4. Læg posen forsigtigt i udendørsbeholderen, så der ikke går hul i posen.
5. Skift posen hver 2. dag i varme perioder, og brug evt. to poser ad gangen.
6. Stil så vidt muligt din udendørsbeholder i skyggen, og hold den lukket.
7. Vask din udendørsbeholder med vand og sæbe efter behov.
Etagebolig
Når du løber tør for grønne proser til madaffald, kan du hente flere hos din Vicevært.
Har du en nær-genbrugsstation tilknytte, skal du hente dem der.I infobrevet som du modtager via E-boks, vil du kunne se, hvor du præcis kan hente dine grønne poser til madaffald. Det er derfor en god idé, at læse infobrevet.
Søndergård
Bor du i Søndergård kan du, når du løber tør for grønne poser til madaffald, hente flere på din nær-genbrugsstation på Tueholmen. De grønne poser er de eneste, du må bruge til dit madaffald.
-
Madaffald
Madaffaldet køres til en virksomhed, som både kan producere biogas og kompost. Biogassen forbrændes i en gasmotor, der fungerer som et lille kraftværk. Det giver både elektricitet og varme. Når biogassen er udnyttet, resterer en højkvalitets kompost, som kan gøre vores landbrugsjord mere næringsrig.
Biogas erstatter fossilt brændsel. Dermed mindsker vi CO2-udledningen - det er godt for klimaet. Komposten kan erstatte kunstgødning i landbruget, og vi bevarer vigtige næringsstoffer i naturens kredsløb, som bliver til nye fødevarer.Plast
Alt det sorterede plast fra Vestforbrændings opland samles og transporteres et plastsorteringsanlæg. Her bliver plasten finsorteret i forskellige typer, som f.eks. PET, PP, PS og PE-plast.
Hver af plasttyperne sendes videre til forskellige anlæg, alt efter typen. Plasten vaskes, tørres og findeles til såkaldt granulat, som man kan lave nyt plast af. Genbrugsplast anvendes i dag bl.a. til sække, kloakrør, tæpperør, kompostbeholdere, urtepotter samt vej- og kantpæle.Papir
Papiret, der samles ind ved husstanden, køres til Vestforbrænding, og derfra videre til en ’papirmølle’, der kan lave nyt papir af det. Noget af papiret bliver solgt til forskellige genanvendelsesvirksomheder. Her bliver det blandt andet til æggebakker, bølgepap og lignende.
I et kar med vand udvaskes tryksværte, tusch og clips fra papiret. Clipsene genanvendes i jern- og metalindustrien. Papirfibrene spredes ud på en fiberdug og tørres i en 500 meter lang maskine. Når fibrene er tørre, er det blevet til nyt papir. Det nyfremstillede papir bliver rullet op på otte meter brede papirruller, der kan blive flere hundrede meter lange, alt afhængig af, hvor langt og bredt en køber ønsker papiret.
Papiret sælges til trykkerier og ender formentlig i din postkasse som en ny avis.
Papir kan genanvendes op til syv gange. Herefter bliver fibrene for korte, men de kan brændes, så der kommer energi ud af det.Glas
Glas, som indsamles ved husstanden køres til et sorteringsanlæg. Her sorteres de hele flasker fra, og de vaskes og kan så genbruges umiddelbart efter. Glasskår sendes til sortering sammen med resten af glasset, hvor det sorteres i klart og farvet glas. Eventuelle låg og propper tages fra. Låg lavet af metal sendes til genanvendelse sammen med andet metal.
Herefter smeltes glasset sammen med en blanding af sand, kalk og soda i store smelteovne. Til sidst hældes den nye glasmasse i forme, hvor man støber nye flasker og konservesglas.
Genbrug af glas er godt for miljøet, fordi det skaber meget mindre affald at producere genbrugsglas, end når det er nyt glas.Metal
Jern og metal, som indsamles ved husstanden køres til en metalvirksomhed. Det sker enten via Vestforbrænding eller direkte dertil.
Metalvirksomheden sorterer metallet i forskellige metaltyper som f.eks. aluminium, kobber, jern og rustfrit stål. Herefter sælges det videre. F.eks. går aluminium til yderligere oparbejdning på et aluminiumsværk.
Her smeltes, klargøres og sælges aluminiummet til bilproducenter, radio/tv producenter og andre produktionsvirksomheder, der anvender aluminium. -
Hvad dækker gebyrerne?
Grundgebyret dækker kommunens generelle administration af affaldsordninger, indsamling af affald til genanvendelse (herunder madaffald), adgang til genbrugsstationer og indsamling af farligt affald. For visse boligtyper dækker grundgebyret også indsamling af storskrald og haveaffald.
Beholdergebyret dækker indsamling af restaffald.
Gebyr for madaffald bliver en del af grundgebyret
På grund af nye regler for beregning af affaldsgebyr udgår beholdergebyrer for madaffald. Fremover betaler du for indsamling af madaffald via grundgebyret.
Hvorfor stiger grundgebyret?
Grundgebyret stiger i 2024. Det skyldes almindelige prisstigninger, men også at grundgebyret nu indeholder gebyr for indsamling af madaffald og tekstilaffald.
Hvorfor falder gebyret for en to-kammerbeholder?
Beholdergebyret for en to-kammerbeholder til mad- og restaffald falder i 2024. Det skyldes, at du frem over betaler for indsamling af madaffald via grundgebyret, betaling for indsamling af madaffald er altså ikke længere indregnet i beholdergebyret. Desuden skyldes faldet at to-kammerbeholdere til mad- og restaffald overgår til tømning hver anden uge.
Sådan opkræves affaldsgebyrer for 2024
I løbet af december 2023 vil du modtage en ejendomsbidragsopgørelse, som blandt andet viser, hvad du skal betale i affaldsgebyr for 2024. Ejendomsbidragene opkræves i to rater, som forfalder til betaling 1. januar og 1. juli.
Bemærk at opkrævningen af affaldsgebyr for 2024 er baseret på den affaldsordning du havde, da vi foretog en opgørelse i oktober 2023.
Hvis du har ændret din affaldsordning (fx fået flere eller færre affaldsbeholdere) efter vi dannede opgørelsen, vil din opkrævning for 2024 stadig afspejle den ordning, du havde på opgørelsestidspunktet.
Ændringer, der finder sted efter opgørelsestidspunktet, vil fremgå af din ejendomsbidragsopgørelse for 2025 som en regulering vedrørende 2024. Uanset om en ændring betyder, at du skal betale mere eller mindre i affaldsgebyr for 2024, vil reguleringen af dit affaldsgebyr først finde sted, når du modtager opkrævningen for 2025.
Jeg har ændret affaldsordning i 2023
Hvis din affaldsordning er blevet ændret i løbet af 2023, og du derfor har betalt for lidt eller for meget i affaldsgebyr, vil du modtage en revideret ejendomsskattebillet for 2023. Kommune vil sende den reviderede ejendomsskattebillet til dig i løbet af 1. kvartal 2024.
Der er fejl i min opkrævning
Hvis der er fejl i din opkrævning skal du kontakte Vestforbrændings Kundeservice. Find kontaktoplysninger på www.vestfor.dk eller ved at klikke her.
Bemærk at opkrævningen af affaldsgebyr for 2024 er baseret på den affaldsordning du havde, da vi foretog en opgørelse i oktober 2023.
Hvis du har ændret din affaldsordning (fx fået flere eller færre affaldsbeholdere) efter vi dannede opgørelsen, vil din opkrævning for 2024 stadig afspejle den ordning, du havde på opgørelsestidspunktet.
Ændringer, der finder sted efter opgørelsestidspunktet, vil fremgå af din ejendomsbidragsopgørelse for 2025 som en regulering vedrørende 2024. Uanset om en ændring betyder, at du skal betale mere eller mindre i affaldsgebyr for 2024, vil reguleringen af dit affaldsgebyr først finde sted, når du modtager opkrævningen for 2025.
Kan jeg blive fritaget for gebyr?
En ejendom, der er erklæret ubeboelig af kommunen, og hvorfra der ikke produceres husholdningsaffald, og hvor ejendommen er registreret som ubeboet i Folkeregistret, kan blive afmeldt en eller flere affaldsordninger og dermed fritages for gebyr.
Hvis du ønsker fritagelse for affaldsgebyr, skal du kontakte Vestforbrændings Kundeservice. Find kontaktoplysninger på www.vestfor.dk eller ved at klikke her.
-
Hvor rent skal det være?
Du behøver hverken at vaske din emballage eller fjerne klistermærker inden du smider emballagen ud.
Derimod er der samlet tre tommelfingerregler, der skal hjælpe med at gøre sortering nem i hverdagen.
1) Emballage skal være helt tømt for indhold og evt. låg skal tages af
2) Er affaldet sammensat af flere forskellige materialer, skal det skilles ad. Kan du ikke skille det ad, så sorter affaldet ud fra det materiale der er mest af.
3) Brug din sunde fornuft og gør det så simpelt som muligt – plast til plast, metal til metal, glas til glas, papir til papir, mad til mad og resten til rest.