Hvad er Kickstart Ballerup?
Kickstart Ballerup var et projekt, som Ballerup Kommune gennemførte i årene 2017-2021, og som først og fremmest gik ud på at omlægge banegårdspladsen, så busterminalen fylder mindre, og der er blevet plads til et dejligt byrum til ophold og aktiviteter. Læs mere nedenfor.
Hvis du vil vide mere om hvad der i øvrigt foregår i Ballerup Bymidte, så kan du læse om det her: www.ballerup.dk/bymidten.
-
Ballerup Kommune har i 2017-2021 gennemført kickstart-projektet, som handler om udvikling af Ballerup bymidte.
Projektet var at kickstarte en udvikling af bymidten, så der kunne tiltrækkes flere mennesker til Ballerup - til gavn for det lokale handels- og kulturliv og byens liv i det hele taget.
Omdrejningspunktet i Kickstart-projektet er Banegårdspladsen, som før omlægningen var én stor busterminal. Der færdes ca. 20.000 mennesker på pladsen dagligt. Busterminalen er nu omlagt, og resten af pladsen er omdannet til en plads med bænke, bede og store træer, og en vandkunst - et godt sted at sætte sig og holde en pause i bymidten. Formålet med omlægningen har været at skabe bedre sammenhæng mellem S-togs station, busholdeplads og bymidten.
Ny pladsMed omlægningen af busterminalen er der blevet areal til overs til en ny plads foran biblioteket. Den nye plads skal binde station og bymidte sammen, og den skal kunne anvendes til alle mulige arrangementer og aktiviteter.
Ny bygning
På den nye plads foran biblioteket er der opført en bygning, som rummer café og restauranter i stueplan samt boliger på de øvre etager. Der er mulighed for udeservering på den nye plads.
Hvor kom finansieringen fra?
Kickstart-projektet er gennemført i samarbejde med Realdania, der har støttet med 25 mio. kr.
-
Visionen for Ballerup Banegårdsplads er at skabe et levende byrum, der samtidig har funktion som et trafikknudepunkt.
Alle, der ankommer til Ballerup, skal opleve en ny velkomst til byen og at borgere og besøgende får et dejligt byrum til ophold og aktivitet.
Den nye udformning af banegårdspladsen har til formål at skabe bedre forbindelse mellem stationen og butiksstrøget Centrumgaden.
Den nye banegårdsplads er blevet et opholds- og mødested og medvirker til at gøre hele bymidten mere attraktiv og tryg.
Det har fra starten været et overordnet mål, at projektet skulle kickstarte en større udvikling af Ballerup bymidte over de kommende år og vil være med til at tiltrække nye investeringer til bymidten. Den effekt kan nu aflæses tydeligt (se mere på www.ballerup.dk/bymidte).
-
I foråret 2016 afholdt Ballerup Kommune og Realdania en arkitektkonkurrence om, hvordan Ballerups nye busterminal og banegårdsplads skal se ud.
En enig dommerkomité pegede på projektet En pulserende bymidte som vinderprojekt. Du kan se vinderprojektet her
FileVinderprojektet er udarbejdet af :
- Landskabsarkitektfirmaet SLA A/S
- Atkins Danmark A/S
- Holscher Nordberg Architects A/S
Tankerne bag vinderprojektetBanegårdspladsen skal væres attraktiv, både når den myldrer af liv, og i mere stille perioder.
Pladsen vil afspejle årstidernes puls med årstidsbestemt beplantning, der skaber sanselige oplevelser døgnet rundt, året rundt - fx med forskellige træer, der enten blomstrer om foråret, får smukke farver om efteråret eller er stedsegrønne.
Med årstidernes skiften vil Banegårdspladsen være værd at besøge året rundt, da oplevelsen af byrummet ændrer sig efter årstiden.
Sommermorgen på pladsen (illustration fra SLA's vinderprojekt)
Efterårsdag på pladsen
Her kan du se dommerbetænkningen fra konkurrencen, med omtale og vurdering af alle konkurrenceprojekterne:
File:
-
I 2010 gennemførte Kommunalbestyrelsen en idékonkurrence om Ballerup Bymidte. Konkurrencen blev fulgt tæt af et stort antal borgere og interessenter. Tre arkitekt-teams kom med forslag til, hvordan Ballerup Bymidte – fra Rådhuset til Baltoppen – kan udvikles til en levende by. Der blev ikke kåret et egentligt vinderprojekt.
Efter konkurrencens afslutning vedtog Kommunalbestyrelsen dokumentet Rammer og Handlinger for udvikling af Ballerup Bymidte, der udstikker rammer for de kvaliteter, der ønskes i Ballerup Bymidte. Læs mere om baggrund og proces her
I 2013 søgte Ballerup Kommune om at komme i betragning til Realdanias program Kickstart Forstaden version 2.0 med en støttepulje på op til 25 mio. kr. til hvert kickstartprojekt. Realdania modtoge 46 projektidéer fra syv forskellige kommuner. Syv projekter blev udvalgt til videreudvikling af idéer.
I 2014 udvalgte Realdania at støtte tre af de syv projekter. Ballerup Kommune fik tilsagn om støtte på 25 mio. kr. til omlægning af Ballerup Banegårdsplads.
I 2016 blev der i februar udskrevet en arkitektkonkurrence om Banegårdspladsens udformning. Vinderprojektet Ballerup Trafikknudepunkt - en pulserende bymidte, udarbejdet af landskabsarkitektfirmaet SLA A/S, blev valgt i juni 2016. Læs mere om arkitektkonkurrencen her
Lokalplan 144 for Banegårdspladsen i Ballerup blev vedtaget i august 2016.
2017-2018
Den nye busterminal blev anlagt.2019-2020
Ny bygning til caféer/butikker og boliger opføres på Banegårdspladsen.
Derefter færdiggøres pladsen med belægning, belysning og beplantning samt en vandkunst (der tages forbehold for, at vejrforhold kan forsinke de sidste anlægsarbejder).Pladsen stod færdig i januar 2021, men blev først indviet senere på året (i august) på grund af Covid 19-epidemien.
-
Realdania har støttet Kickstart Ballerup-projektet med 25 mio. kr. gennem deres program Kickstart Forstaden Version 2.0
Programmet sigtede på bygge- og anlægsprojekter, der skal fungere som kickstartere på en bæredygtig udvikling af forstaden.
"Det er et væsentligt mål for Realdania, at projekterne hver især bidrager til at "kickstarte" udviklingen i et forstadsområde.
De projekter, vi udvælger, skal sætte gang i en fornyelsesproces, så private grundejere og investorer motiveres til at foretage flere investeringer.
Det er afgørende for os, at kickstartprojekterne ikke bliver enkeltstående projekter, men at de kickstarter realiseringen af planer, som kommunerne allerede har udarbejdet.
Vi forventer også, at projekterne har en høj demonstrationsværdi i forhold til arkitektur, brug af bygninger, finansiering og organisering af den type projekter."
- Direktør i Realdania Hans Peter Svendler.Vejen til støtte
Realdania modtog 46 projektidéer og udvalgte syv projekter fra syv forskellige kommuner til nærmere undersøgelse og videreudvikling af idéerne. Af de syv projekter opnåede tre projekter støtte fra Realdania:
Realdania støtter hvert af de tre projekter med 25 mio. kr.
Forundersøgelse ('Kickstart-rapporten')
Læs om Ballerup Kommune og Realdanias forundersøgelse for udvikling af Ballerups Banegårdsplads
-
Læs presseomtale af omlægningen af Ballerup Banegårdsplads - primært fra Ballerup Bladet:
2017
28. marts 2017: Banegårdsplads i børnehøjde (side 9)
21. marts 2017: Der skal styr på parkering i bymidten
14. marts 2017: Glæde over banegårdsplads - parkering spøger
14. marts 2017: Helsides indstik om Banegårdspladsen (side 11)
07. marts 2017: Nu rykker gravkøerne snart ind på pladsen2016
30. august 2016: Banegårdsprojektet bliver dyrere end planlagt
17. juni 2016: En ny banegårdsplads er på vej
01. marts 2016: Banegårdspladsen er på tegnebrættet2015
10. februar 2015: Aftale på plads om ny banegårdsplads2014
01. juli 2014: 50 mio. kr. til ny banegårdsplads i Ballerup2013
26. sept. 2013: Turen er nu kommet til Banegårdspladsen