Ballerup Byskulptur

Ballerup Byskulptur

Niels Guttormsens indbydende skulpturlandskab er en elsket del af Centrumgaden.

Midt i Centrumgadens flade, flisebelagte fortov skyder Niels Guttormsens dragende gaderumsfigur op foran Ballerup Bibliotek. Som en høj og langstrakt bjergkæde indbyder den børn til at bestige toppen.

Kunstværket er lavet på stedet uden tegninger og af gågadens egne materialer, brosten, chaussesten og granit. Guttormsens brug af traditionel belægningsmateriale får skulpturen til at blende ind i bymiljøet, som et krybdyr, der camouflerer sig ved at gå i ét med sine omgivelser. Figuren kan også minde om en krokodille eller et andet øglelignende dyr. Fx leder beklædningen af de mange rækker af brosten, tankerne hen på skællet hud, og i skulpturens ene ende kan man få øje på noget, der ligner en kraftig, snoet hale.

Trappen op til skulpturens top og rutsjebanen udført i glatte, rektangulære granitflader viser, at her må man klatre, hoppe, kravle og kure. Med sine klatre- og legemuligheder har skulpturen en konkret funktion, som også kendertegner andre af Guttormsens værker i kommunen. Fx Vingehuset ved Teglværkssøen i Egebjerg, der udover at være et kunstværk også fungerer som fælleshus for en af bydelens andelsboligforeninger og den hvide Låge i Ballerup Kirkes gamle mur, der på én gang er en skulptur og en låge til almindelig brug.

Udført 1984
Niels Guttormsen (f. 1932 - d. 2020)

Vis større kort

SOCIALE MEDIER