Vingehuset

Fælleshuset ved Teglværkssøen i Egebjerg er måske Niels Guttormsens mest markante kunstværk i Ballerup.
Kunst - Vingehuset af Niels Guttormsen

Ved bredden af Teglværkssøen i Egebjerg ligger et højst usædvanligt hus. Funktionen er der ikke noget mærkeligt i, det er nemlig fælleshus for en af Egebjergs andelsboligforeninger. Det er arkitekturen, der forundrer.

Måske hænger det sammen med at det er en billedkunstner, der har tegnet huset. Det kan minde om en kæmpemæssig svanerede, der er dækket af en stor beskyttende svanevinge. Huset ligger og putter sig i vandkanten. Næsten som en del af naturen, når man ser det på afstand, og som en hyldest til naturen, når man står indenfor og kigger ud over søen.

Niels Guttormsen var fra 1984 og ca. 10 år frem kunstnerisk konsulent for kommunen og i særdeleshed Egebjerg. Han udarbejdede bl.a. en plan for hvordan kunsten kunne blive en helt integreret del af arkitekturen og det fælles offentlige rum i bydelen. Planen var ambitiøs og fremsynet, men den blev gennemført, og i dag er Egebjerg netop kendt for sin kunst, også langt uden for kommunens egne grænser.

Niels Guttormsens øvrige værker i Egebjerg er: Murreliefteglvariationer til PyramidehuseIndgangsportal til Skovvejens Skole Afdeling ØstTårnhus med vejrfugle (i samarbejde med Peter Hentze), Byspindet (sammen med Peter Juel Jeppesen) og Til gården og gaden

Udført 1991
Niels Guttormsen (f. 1932)