Sammendrag
Der orienteres om udviklingen i sygefraværet 2016 og 2017. Sygefraværet er i 2017 faldet med 0,2 procentpoint i forhold til 2016 og ligger nu på 4,9 pct.
Baggrund
Økonomiudvalget besluttede i juni 2014, at udvalget fremover ønsker at blive orienteret om den overordnede udvikling i sygefraværet kvartalvis. Sagen forelægges i Økonomiudvalget, chefgruppen og Hoved-MED.
Sagsfremstilling
Gennem 2017 er sygefraværet reduceret med yderligere 0,2 procentpoint i forhold til 2016. Således er sygefraværet i Ballerup Kommune samlet set nedbragt til 4,9 pct. i 2017, hvilket er en nedgang på 1,0 procentpoint, i forhold til 2014, hvor sygefraværsniveauet var på sit højeste.
Selvom der er et samlet fald i sygefraværet, er der enkelte måneder i 2017, hvor sygefraværet er højere end 2016. Den enkelte stigning må dog indtil videre betragtes som et periodisk udsving i en ellers nedadgående kurve for sygefraværet.
Sygefravær 2016
Kort sygefravær (1-14 dage): 2,76 pct.
Langt sygefravær (mere end 14 dage): 2,36 pct.
I alt: 5,12 pct.
Sygefravær 2017
Kort sygefravær (1-14 dage): 2,70 pct.
Langt sygefravær (mere end 14 dage): 2,17 pct.
I alt: 4,86 pct.
Faldet i sygefravær i 2016 hænger primært sammen med en nedgang i det langvarige sygefravær, men det kortvarige sygefravær er ligeledes faldet marginalt.
På sektorniveau er udviklingen således, at otte sektorer har et lavere sygefravær, en sektor har et højere sygefravær og en sektor har et uændret sygefravær i 2017 end 2016. Tallene for de enkelte sektorer kan aflæses i sagens bilag.
I bilaget side 3 fremgår det, at Ballerup Kommune er placeret i den øverste del af en større midtergruppe af kommuner med små 5 pct. i sygefravær i perioden januar til november 2017. Det bemærkes, at det fortsat er marginaler, der adskiller kommunerne i midterfeltet, således at et lille fald i fraværet vil medføre, at Ballerup Kommune ligger blandt de kommuner med mindst sygefravær i Region Hovedstaden. Fokus er derfor fortsat i mindre grad, om Ballerup Kommune ligger nr. 10 eller nr. 15, men at den positive lokale udvikling fastholdes.
Økonomiudvalget har ønsket indsigt i, hvordan sygefraværet i Ballerup Kommune på forskellige fagområder er sammenlignet med tilsvarende stillinger i private erhverv. I den forbindelse blev der på Økonomiudvalgets møde i december 2017 givet en sammenligning mellem offentlige og private aktører på plejeområdet.
Administrationen har i mellemtiden nøje undersøgt, om der er valide data på andre fagområder med henblik på at udarbejde tilsvarende sammenligninger. I den forbindelse har administrationen kontaktet Finansrådet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Cepos, Danmarks Private Skoler, Børneringen og Danmarks Statistik – med henblik på at få adgang til sygefraværsdata. Konklusionen er, at der enten ikke findes nogen central opsamling af sygefraværet inden for pågældende fagområder, eller at organisationernes databaser udelukkende er forbeholdt deres medlemsvirksomheder. Med andre ord er det ikke muligt at få adgang til datamateriale, som er anvendeligt i en sammenligning.
Det betyder, at hvis der skal foretages yderligere sammenligninger af sygefraværet i Ballerup Kommune i relation til private aktører, så vil det kræve, at Ballerup Kommune selv indsamler og bearbejder data. Det er en omfattende analyse, da det konkret betyder, at administrationen skal kontakte virksomheder og privateinstitutioner enkeltvis med henblik på at få adgang til deres sygefraværsdata. Hertil har mange private aktører ikke samme standarder i opgørelsesmetoder eller systematik i deres indsamling af sygefraværsdata. Det betyder, at store datamængder vil skulle frasorteres, og det er nødvendigt at indsamle data fra mange virksomheder inden for et fagområde for at danne et validt datasæt.
Det vil derfor kræve et uforholdsmæssigt stort ressourceforbrug at indhente sammenlignelige data, og det anbefales, at fokus holdes på det fortsatte arbejde med at nedbringe sygefraværet i Ballerup Kommune.
Den generelle antagelse er, at private aktører i reglen vil have et lavere sygefravær end de offentlige institutioner. En forskel der primært knytter sig til forskelle i opgørelsesmetode, medarbejdersammensætning, borgersammensætningen og i typen af arbejdsopgaver.