Der findes ikke samme regler for at bygge kolonihavehuse som for anden fast ejendom.
Som udgangspunkt kan kolonihavehuse derfor opføres uden landzone- og byggetilladelse fra Ballerup Kommune, når:
Byggeriet er i overensstemmelse med lokalplan eller deklaration for kolonihaveområdet.
Bygningsreglementets bestemmelser overholdes, primært i forhold til vand- og afløbsinstallationer, røgalarmer/røganlæg samt energiforsyning.
Du skal dog have tilladelse af haveforeningens bestyrelse, hvis du ønsker at:
Bygge nyt
Bygge om
Bygge til
Foreningerne godkender nyt byggeri efter gældende bestemmelser i lokalplaner, deklarationer, vedtægter og ordensregler.
Husk, at du som bygningsejer er forpligtet til at indberette bygninger til BBR (Bygnings- og Boligregistret). Det er dit ansvar at sikre, at oplysningerne i BBR er korrekte. BBR skal afspejle de faktiske forhold på loddet – uanset om de er lovlige eller ej. Det er alle kolonihavebygninger, der skal registreres i BBR. Det gælder også bygninger, der betegnes som ”bygninger af forholdsvis ringe værdi.”
Det er bygningsejers ansvar, at selve bygningen er lovlig og at bygningen er godkendt/har opnået byggetilladelse hos haveforening eller kommunen. Kommunen tjekker ikke om bygningen er lovlig, når oplysninger registreres i BBR.
Der gøres opmærksom på, at administrationen har mulighed for at politianmelde borgere og udstede administrative bødeforlæg til bygningsejere, der har givet mangelfulde eller urigtige oplysninger til Bygnings- og Boligregistret.
Hvis du ikke har e-Boks og/eller computer, kan du kontakte Team BBR for at få dine bygninger korrekt registreret på 44 77 63 50 eller mt-bbr@balk.dk
Når du køber eller sælger en kolonihave skal du oplyse Ejendomsskat under Ballerup Kommune om salget, så den rigtige ejer fremgår af ESR (Det Fælleskommunale Ejendomsstamregister) og BBR.
Du kan kontakte Ejendomsskat på telefon 4477 2810 eller maile til: eskat@balk.dk
Da du er bygningsejer, er du samtidig forpligtet til at indberette kloakforhold til Bygnings- og Boligregistret. Det gør du her BBR.
Der sker kun automatisk registrering i ESR, hvis du har tinglyst salget. Manglende opdatering af ESR kan medføre fejlagtige skatteoplysninger og uberettigede ydelser.
Afløb i kolonihaver
Kolonihavehusets aftrækssystemer og vand- og afløbsinstallationer skal opfylde kravene i Bygningsreglementet (kapitel 8.4) og være i både lovlig og i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand.
Når din kolonihave er tilsluttet afløb, skal du informere kommunen. Det kan du gøre via en mail til c-mt-brr@balk.dk
Hvis dit byggeri ikke overholder de gældende deklarationer og lokalplaner, skal du søge dispensation via haveforeningens bestyrelse hos Ballerup Kommune.
Kolonihaver er omfattet af Kolonihaveloven, der har til formål "at sikre, at kolonihaveområder fortsat kan være en væsentlig del af bybefolkningens muligheder for rekreation og beskæftigelse i fritiden".
Kolonihaveloven definerer, hvad kolonihaver er og beskytter eksisterende kolonihaveområder mod at blive nedlagt eller omdannet. Loven præciserer også, at der skal være offentlig adgang til veje og stier i kolonihaveområderne, så flest mulige kan nyde godt af de rekreative områder.
Planloven er den overordnede ramme for kolonihaverne og for kommuneplanen. Planloven er bl.a. vigtig, fordi alle kolonihaver i Ballerup Kommune ligger i landzone og der derfor skal søges om landzonetilladelse hos kommunen til alle forhold, som ikke er omfattet af og lovlige efter den gældende lokalplan. Desuden er det efter planloven, at Ballerup Kommune evt. vil udstede påbud om lovliggørelse af ulovlige forhold i en kolonihave.
Vedtægter og ordensregler
I mange haveforeninger er der specifikke krav til fx hækhøjde, græsslåning og generelt vedligehold. Tjek derfor altid haveforeningens vedtægter og ordensregler.