Forslag til Kommuneplan 2025

Forslag til Kommuneplan 2025 i høring

Forslag til Kommuneplan 2025 blev vedtaget af Kommunalbestyrelsen mandag den 25. november 2024 og er nu i høring. Når høringen er slut, vil Kommunalbestyrelsen behandle indkomne høringssvar og vedtage Kommuneplanen endeligt med eventuelle ændringer. 

Forslag til Kommuneplan 2025 finder du  digital version her. Eller i pdf-version nederst på siden (735 sider).

Samtidig med vedtagelsen af planforslaget blev det besluttet at sende ændringsforslag fra Liste B - Radikale Venstre og Kate Svarrer(Løsgænger) med i høring som bilag. Ændringsforslagene er ikke indarbejdet i kommuneplanforslaget.

Hvad er en kommuneplan og hvorfor er den vigtig?

Kommuneplanen udstikker rammerne for al fysisk planlægning i kommunen. I kommuneplanen kan borgere, erhvervsliv, investorer og andre interessenter se:

  • Kommunalbestyrelsens overordnede mål for kommunens fysiske udvikling.
  • Retningslinjer for udviklingen og anvendelsen af arealerne i kommunen inden for en række emner, samt udpegninger på kort.
  • Redegørelse, der fortæller om baggrunden for retningslinjerne.
  • Rammer for lokalplanlægning, der bestemmer, hvordan områder må anvendes og bebygges.

Kommuneplanen udarbejdes med en 12-års planperiode. Hvert fjerde år tager Kommunalbestyrelsen stilling til, hvorvidt kommuneplanen skal revideres helt eller delvist eller om den genvedtages. 

Det er målet med kommuneplanlægningen at sikre en sammenhængende planlægning, som forener samfundsmæssige interesser i arealanvendelsen. Den skal desuden medvirke til at værne om landets natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelsen af dyre- og planteliv.

Ændringer i kommuneplanen

Når kommuneplanen vedtages endeligt kommer den til at erstatte Kommuneplan 2020. Med Kommuneplan 2025 er der blevet arbejdet med at gøre kommuneplanen mere enkel og overskuelig for at gøre den lettere at læse og anvende. Det betyder blandt andet at kommuneplanens struktur er blevet ændret. 

Kommuneplanen er opdelt i syv temaer: 1. Byudvikling, 2. Byliv og fællesskaber, 3. Friluftsliv og grønne omgivelser, 4. Landskaber, kulturarv og bevaring, 5. Natur, vand og klimatilpasning, 6. Trafik og mobilitet og 7. Energi, miljø og tekniske anlæg. Ud over temaerne er der fortsat rammer for lokalplanlægningen. 

I forhold til Kommuneplan 2020 er der er foretaget en række ændringer i selve indholdet. De større ændringer fremgår af "Intro" til kommuneplanen.

Miljørapport

Forslag til Kommuneplan 2025 er blevet miljøvurderet i henhold til reglerne i Miljøvurderingsloven. Overordnet konkluderes det i miljørapporten, at Forslag til Kommuneplan 2025 ikke medfører nogen væsentlig negativ påvirkning på de i rapporten undersøgte miljøforhold.

Miljørapporten er sammen med planforslaget i offentlig høring. 

Efter høringen og når Kommuneplan 2025 er blevet endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen, vil der blive udarbejdet en sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen. Den sammenfattende redegørelse vil blandt andet indeholde oplysninger om, hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning. 

Høring og offentlige møder 

Du kan indsende bemærkninger, ændringsforslag og indsigelser til kommuneplanforslaget til og med den 26. februar 2025 ved at skrive til byplan@balk.dk

I høringsperioden afholdes tre offentlige møder, samt et online-møde, hvor du har mulighed for at høre mere kommuneplanen og kan stille spørgsmål. Af hensyn til mødeplanlægningen kræver det tilmelding:

Onsdag den 8. januar 2025, kl. 19 i Kulturhus Måløv (Tilmeldingsfrist: 5. januar 2025). Tilmeld dig her. 

Tirsdag den 14. januar 2025, kl. 19 i Skovlunde Kulturhus (Tilmeldingsfrist: 12. januar 2025). Tilmeld dig her.  

Onsdag den 22. januar 2025, kl. 19 på Ballerup Rådhus (Tilmeldingsfrist: 20. januar 2025). Tilmeld dig her.

Torsdag den 23. januar 2025, kl. 19 online møde - link fremsendes to dage før mødet afholdes (Tilmeldingsfrist: 20. januar 2025). Tilmeld dig her.

Møderne forventes at kunne vare op til to timer.

Høringssvar