Hjemmepleje og øvrige tilbud
Du har mulighed for at søge hjemmepleje, madservice, rengøringshjælp, tøjvask eller indkøb, hvis du på grund af et betydeligt nedsat funktionsniveau ikke længere kan klare dig uden hjælp.
Du kan se mere om hjemmepleje og praktisk bistand i menuen herunder.
Mere om hjemmepleje
-
Når du søger om hjælp til praktisk opgaver, personlig pleje eller genoptræning, vurderer kommunen, om du kan hjælpes til at genvinde nogle færdigheder, så du igen kan blive i stand til at klare alle eller dele af opgaverne selv.
Du får hjælp på baggrund af, hvad du selv kan, og hvad du har brug for hjælp til.
Formålet med hjælpen er at understøtte, at du kan varetage så mange opgaver som muligt selv. Hjælpen planlægges i samarbejde med dig, så du har mulighed for indflydelse på tilrettelæggelsen af hjælpen.
-
Praktisk hjælp, personlig pleje og genoptræning tilbydes i forløb. Et forløb dækker over forskellige typer af hjælp og pleje, så du får en sammenhængende indsats.
Et forløb bevilges af Ballerup Kommune efter en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer, behov og funktionsevne.
Denne vurdering ligger til grund for hvilket forløb du får tilbudt.
Ballerup Kommune har 5 forløb, der er fleksible og bliver tilpasset efter dine behov. Det betyder, at hvis dine behov over tid ændrer sig en smule, kan indsatsen ændres og koordineres i samarbejde mellem med dig og den medarbejder, der hjælper dig. Hvis du har behov for at skifte forløb, vil du få et besøg af en medarbejder fra Visitationen, som sammen med dig vurderer, hvilket forløb der passer til dine behov.
I Ballerup Kommune arbejder vi i tværfaglige teams. Det betyder, at medarbejdere med forskellige fagligheder arbejder tæt sammen i dagligdagen for at sikre en koordineret indsats for dig.
Teamet koordinerer indsatsen sammen med dig, så du får den nødvendige hjælp og pleje på en effektiv og sammenhængende måde.
Forløb:
Forløb Beskrivelse Forløb A Til dig der klarer dig selv og alene har brug for let hjælp til fx rengøring Forløb B Til dig der har brug for begrænset hjælp fx hjælp til rengøring og bad Forløb C Til dig der for brug for moderat hjælp flere gange om ugen Forløb D Til dig der har brug for betydelig hjælp fx daglig hjælp og måske flere gange om dagen Forløb E Til dig der har brug for omfattende hjælp fx hver dag, flere gange om dagen og hele døgnet rundt -
Du kan søge om hjemmepleje, hvis du er fyldt 18 år, og bor i Ballerup Kommune. -
Du kontakter Visitation og Vejledning ved at ringe på 4477 1717 og taste 1.
Søger du om tøjvask, rengøring, madservice, eller indkøb, bedes du venligst søge via en digital ansøgning, som du finder links til nedenfor.
- Når du søger hjemmehjælp, vil du altid blive vurderet i forhold til rehabilitering. Læs mere om rehabilitering i Ballerup Kommune på siden Klar Hverdagen Selv.
- Borgervejlederen behandler din ansøgning ved at foretage en konkret og individuel vurdering, enten som besøg i dit hjem eller ved en telefonsamtale
- Visitation og Vejledning sender afgørelsen til dig elektronisk i din e-Boks.
- Hvis du er fritaget for digital post, modtager du afgørelsen med almindelig post.
- Hvis du ønsker din afgørelse sendt til en pårørende eller andre, skal vi bruge deres cpr-nummer og din accept, og så bliver afgørelsen sendt til deres e-Boks.
-
Du har ret til frit at vælge imellem
Eller de leverandører, som Ballerup Kommune har godkendt:
-
Herunder finder du godkendte privatleverandører i Ballerup Kommune
Tøjvask:
Indkøb:
Madlevering:
-
Ansøgning om vask af tøj og linned
- Du opfordres til at søge om tøjvaskeordning ved at benytte genvejen til den digitale ansøgning her: Ansøgning om vask af tøj og linned
- Med din accept kan dine pårørende hjælpe dig med at ansøge.
- Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe til Afgørelser og Hjælpemidler - se telefonnummeret i kontaktboksen til højre. Husk at taste 1.
-
Når din ansøgning om tøjvaskeordning er modtaget, vil du blive kontaktet af en borgervejleder.
Sagsbehandlingsfrister på tøjvask:
Tidsfrist for afgørelse: 3 uger.
Tidsfrist for hvornår hjælpen starter, når du har fået en bevilling : 10 hverdage. Ved akut behov sættes hjælpen i gang med det samme.
Praktiske oplysninger om tøjvask:
Der er en egenbetaling på vask af tøj og linned. Prisen vil du få at vide af den medarbejder, der bevilger hjælpen. Du kan også se prisen på kommunens hjemmeside.
Kriterier for bevilling af tøjvask
For at få bevilget tøjvaskeordning, skal følgende kriterier være opfyldt:
-
Du kan ikke selv betjene din vaskemaskine eller benytte beboervaskeri og kan ikke oplæres i dette
-
Du har fysiske eller mentale funktionsnedsættelser, som gør, at du ikke kan benytte vaskeri eller hænge vasketøj op.
Generelt om vask af tøj og linned:
Du kan få hjælp til at få vasket, tørret og lagt dit tøj sammen. Hvordan det præcis foregår, kan du aftale med den leverandør, du vælger. Den kommunale leverandør bruger et vaskeri der henter tøjet hjemme hos dig, og leverer det tilbage når det er vasket, tørret og lagt sammen. De private leverandører kan have andre løsninger. Hvordan det præcis foregår, skal du aftale med den private leverandør.
-
Indkøb af dagligvarer
- Du opfordres til at søge om indkøb ved at benytte genvejen til den digitale ansøgning her: Ansøgning om indkøb. Med din accept kan dine pårørende hjælpe dig med at ansøge.
- Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe til Afgørelser og Hjælpemidler - se telefonnummeret i kontaktboksen til højre. Husk at taste 1.
- Når din ansøgning om indkøbsordning er modtaget, vil du blive kontaktet af en borgervejleder.
Sagsbehandlingsfrister på indkøb af dagligvarer:
Tidsfrist for afgørelse: 3 uger.
Tidsfrist for hvor hvornår hjælpen starter, når du har fået en bevilling : 5 hverdage. Ved akut behov sættes hjælpen i gang med det samme
Kriterier for bevilling af indkøb af dagligvarer
For at få bevilget indkøbsordning, er det en betingelse at:
Du ikke selv kan komme ud og handle
Du kan ikke bestille varer på nettet eller handle via telefon.
Du kan ikke benytte kommunens servicebusser eller offentlig transport. (Du kan klikke på linket her: ruter og busplan for at komme til kommunens hjemmeside om Bus & S-tog).Generelt om indkøb af dagligvarer
Du kan få hjælp til indkøb. Hvordan det præcis foregår, kan du aftale med den leverandør, du vælger.
Hjælp til indkøb af dagligvarer indeholder fx:- Hjælp til at skrive Indkøbsliste
- Gennemgang af køleskab
- Bestilling af varer
- Sætte varer på plads
- Sætte køle- og frostvarer på plads
- Hvis du selv kan handle på nettet men ikke kan bære dine varer ind i din bolig og sætte dem på plads, kan du få hjælp til dette
-
Ansøgning om levering af færdige måltider
- Du opfordres til at søge om madservice ved at benytte genvejen til den digitale ansøgning her: Ansøgning om levering af færdige måltider.
- Med din accept kan dine pårørende hjælpe dig med at ansøge
- Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe til Afgørelser og Hjælpemidler - se telefonnummeret i kontaktboksen til højre. Husk at taste 1.
- Når din ansøgning om madservice er modtaget, vil du blive kontaktet af en borgervejleder.
Sagsbehandlingsfrister på levering af færdige måltider:
Tidsfrist for afgørelse: 3 uger.
Tidsfrist for hvornår hjælpen starter, når du har fået en bevilling : 10 hverdage. Ved akut behov sættes hjælpen i gang med det samme.
Praktiske oplysninger om levering af måltider:
Du skal selv betale for maden. Prisen vil du få at vide af den medarbejder, der bevilger hjælpen. Du kan også se prisen på kommunens hjemmeside.
Kriterier for bevilling af levering af færdige måltider
For at få bevilget levering af færdige måltider, skal følgende kriterier være opfyldt:
-
Du har behov for et ernæringsrigtigt hovedmåltid i form af en diæt, som fx energitæt diæt, gratin og blød kost. Det skal dokumenteres af læge, hospital eller kommunens ernæringssygeplejerske og diætist, at du af helbredsmæssige årsager har brug for ernæringsrigtige måltider.
-
Hvis du på grund af nedsat hukommelse ikke selv kan sikre dig et ernæringsrigtigt hovedmåltid, er madservice også en mulighed for dig.
-
Du kan ikke selv kan tilberede måltiderne.
Generelt om levering af færdige måltider:
Den leverede mad består af måltider der leveres kold. Du kan varme retterne i en ovn eller mikrobølgeovn. Hvis du har brug for hjælp til at varme maden, skal du have en mikroovn. Maden bliver leveret en til to gange om ugen mellem klokken 8.00-17.00 – det præcise tidspunkt bliver aftalt nærmere.
-
Ansøgning om hjælp til at tilberede mad samt hjælp til opvask
- Du skal kontakte Visitationen på 4477 1717 og taste 1.
Sagsbehandlingsfrister på at tilberede og spise mad samt hjælp til opvask:
Tidsfrist for afgørelse: 3 uger – hvis det er i forbindelse med udskrivelse fra hospitalet er tidsfristen 1 dag.
Tidsfrist for hvornår hjælpen starter, når du har fået en bevilling : 5 hverdage. Ved akut behov sættes hjælpen i gang med det samme.Generelt om hjælp til at tilberede mad samt hjælp til opvask
Hjælpen indeholder fx:
- Hjælp til let tilberedning, anretning og servering af mad og drikkevarer samt opvarmning af færdiglavet mad i mikrobølgeovnen
- Hjælp til efterfølgende oprydning og opvask
-
Ansøgning om rengøring
Har du behov for praktisk hjælp i form af rengøring:
- Du opfordres til at søge om rengøring ved at benytte genvejen til den digitale ansøgning her: Ansøgning om rengøring
- Med din accept kan dine pårørende hjælpe dig med at ansøge
- Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe til Afgørelser og Hjælpemidler - se telefonnummeret i kontaktboksen til højre. Husk at taste 1
- Når din ansøgning om rengøring er modtaget, vil du blive kontaktet af en borgervejleder.
Sagsbehandlingsfrister på rengøring:
Tidsfrist for afgørelse: 3 uger
Tidsfrist for hvornår hjælpen starter, når du har fået en bevilling: 10 hverdage. Ved akut behov sættes hjælpen i gang med det samme.
Kriterier for bevilling af rengøring:For at få bevilget rengøring, skal følgende kriterier være opfyldt:
Det skal være afdækket, at du ikke selv kan varetage opgaven fx med et hjælpemiddel, robotstøvsuger eller ved at dele opgaverne op.
Praktiske oplysninger om rengøring:
Hvad skal jeg selv stille til rådighed?
-
Robotstøvsuger eller en almindelig støvsuger. Hvis det er en almindelig støvsuger, skal det være en model med teleskopskaft, der kan indstilles minimum op til 135 cm. Den skal have intakt ledning, stik, mundstykke og hjul, og der skal være støvsugerposer til rådighed
-
Gulvskrubbe med teleskopskaft, der kan indstilles fra 150-180 cm
-
Rene gulvklude
-
Rengøringsmidler, der er svanemærkede og uden parfume og farvestof
-
Flydende universal rengøringsmiddel
-
Eddike eller Minus kalk
-
Flydende toiletrens
-
Evt. flydende natursæbe til gulve
Generelt om hjælp til rengøring
Du kan få hjælp til rengøring i de rum, du benytter til daglig - eksempelvis entré, køkken, bad/toilet, opholdsstue og soveværelse, svarende til ca. 60 m². Lette møbler skubber eller trækker medarbejderen til side for at gøre plads.
Hvis du får hjælp til at tørre støv af, gøres det på flader, billeder og lamper inden for rækkevidde -dvs. uden at medarbejderen skal stå på en skammel/stige. Hvis du har en støvekost, kan medarbejderen bruge den på høje overflader. Hvis du har en stige, der er godkendt til arbejdspladsbrug* for medarbejderen, kan medarbejderen én gang om måneden tørre af på flader, der er er så højt placeret, at medarbejderen ellers ikke kan nå det. En godkendt stige kan også bruges til at tage gardiner op og ned og i forbindelse med indvendig vinduespudsning. Hvis medarbejderen skal pudse vinduerne, kræver det, at vindueskarmene er ryddede. For at kunne få hjælp til rengøring, skal dit hjem være almindelig vedligeholdt og ryddeligt. Som udgangspunkt kan du få hjælp til rengøring hver anden uge.Hjælp til rengøring kan fx indeholde:
-
Aftørring af støv
-
Støvsugning
-
Støvsugning af møbler hver anden måned
-
Gulvvask
-
Rengøring af håndvask, toilet, brusekabine/badekar og spejl
-
Skift af sengetøj
-
Rengøring af komfur(udvendig)
-
Rengøring af køleskab én gang månedligt og afrimning af fryser ved behov
Rengøring med robotstøvsuger i dit hjem
Klik på linket og læs mere i nedenstående guide:
-
Ansøgning om hjælp til personlig pleje
- Du skal kontakte Visitationen på 4477 1717 og taste 1.
Sagsbehandlingsfrister på personlig pleje:
Tidsfrist for afgørelse: Tidsfrist for afgørelse: 3 uger. Hvis du har brug for personlig pleje i forbindelse med udskrivelse fra hospitalet er tidsfristen 1 dag.
Tidsfrist for hvornår hjælpen starter, når du har fået en bevilling : 5 hverdage. Ved akut behov sættes hjælpen i gang med det samme.Generelt om hjælp til personlig pleje:
Hvis du oplever, at du ikke længere selv kan klare din personlige pleje, kan du søge om hjælp til det.
Hvor ofte du kan få hjælp afhænger af dine behov.
Du kan få hjælp til personlig pleje hver dag. Bad og hårvask kan tilbydes mindst en gang om ugen på hverdage og så vidt muligt i dagtimerne.
Personlig pleje indeholder fx:- Hjælp til bad og hårvask
- Tandbørstning, mundpleje, negleklipning, barbering og hudpleje
- Hjælp til toiletbesøg
- Hjælp til psykisk pleje og omsorg
- Hjælp til at spise og/eller drikke
- Hjælp til at få tøj af og på
-
Ansøgning om genoptræning
- Du opfordres til at søge om genoptræning ved at benytte genvejen til den digitale ansøgning her: Ansøgning om genoptræning
- Med din accept kan dine pårørende hjælpe dig med at ansøge
- Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe til Afgørelser og Hjælpemidler - se telefonnummeret i kontaktboksen til højre. Husk at taste 1.
- Når din ansøgning om madservice er modtaget, vil du blive kontaktet af en borgervejleder.
Sagsbehandlingsfrister på genoptræning:
Tidsfrist for afgørelse: 3 uger
Tidsfrist for hvornår træningen starter, når du har fået en bevilling: 10 hverdage. Ved akut behov sættes træningen i gang med det samme
Generelt om genoptræning
Hvis du oplever, at du efter sygdom eller anden svækkelse har svært ved at klare dine daglige aktiviteter, kan du få hjælp til genoptræning.
Dit behov for genoptræning vurderes af en fysioterapeut og/eller en ergoterapeut, der på baggrund af din situation og dit mål med genoptræningen planlægger et forløb i samarbejde med dig. Du får et program af terapeuten, som du selv skal træne efter mellem jeres møder. Det kan være, at du kan få hjælp til at træne sammen med en medarbejder fra hjemmeplejen.
Genoptræning foregår som udgangspunkt på hold, men det kan også foregå i dit hjem. Det er fysio-/ergoterapeuten, der sammen med dig vurderer, hvor din træning foregår, så du får mest muligt ud af forløbet.
Genoptræningen foregår primært i hverdagene, og formålet er, at du igen kan klare dine daglige aktiviteter efter sygdom og/eller svækkelse.
-
Læs de relevante kvalitetsstandarder her.
-
Visitation og Vejledning har åbent alle ugens hverdage på telenummer 4477 1717.
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra kl. 9.00 - 12.00, er det en borgervejleder, der betjener telefonen på 4477 1717 (tast 1).
Visitation og Vejledning kan også kontaktes på mail: hjm-vis@balk.dk