Sammendrag
Vestforbrænding har i samarbejde med administrationen udarbejdet en udrulningsplan for fjernvarme. Planen viser, hvilke områder som kan fjernvarmeforsynes hvornår. I udrulningsplanen er en opdeling af de kommende fjernvarmedistrikter samt i hvilken takt, fjernvarme udrulles.
Administrationen indstiller, at udrulningsplanen for fjernvarme tages til efterretning, således at borgerne i kommunen kan få besked om, hvornår de kan forvente at deres distrikt bliver omfattet af fjernvarme. Det indstilles også, at Vestforbrændingens konkrete projekter kan sendes i høring af administrationen, således at procestid minimeres mest muligt.
Baggrund
Jævnfør Varmeforsyningsloven er Kommunalbestyrelsen myndighed på varmeforsyningsområdet. Et vigtigt element i Ballerup Kommunes kommende varmeplan er udrulning af fjernvarme. Udrulningsplanen vil derfor indgå i den kommende varmeplan. Varmeplanen vil have et bredere fokus end udrulning af fjernvarme og bl.a. forholde sig til fordele og ulemper ved forskellige opvarmningsløsninger og belyse potentialet for at få flere kunder over på fjernvarme indenfor de eksisterende fjernvarmeområder.
Sagsfremstilling
Vestforbrænding har i dialog med administrationen udarbejdet en plan for udrulning af fjernvarme i Ballerup Kommune. Udrulningsplanen indebærer, at stort set alle områder i Ballerup Kommune, som i dag er udlagt til naturgas, vil blive tilbudt fjernvarme fremadrettet. Det vil således være under 5% af boligerne i Ballerup Kommune, der på sigt vil være udenfor et fjernvarmeforsynet område.
Udrulningsplanen har to fokusområder:
- Spor 1: Udrulning af fjernvarme i nuværende naturgasområder
- Spor 2: Tilslutning af boliger til fjernvarme i eksisterende fjernvarmeområder
Spor 1: Udrulning af fjernvarme i nuværende naturgasområder
Hele Ballerup Kommune er opdelt i forsyningsdistrikter. Langt de fleste distrikter kan, ud fra den nuværende gældende samfundsøkonomiske beregning, forsynes med fjernvarme. Den vigtigste parameter for valg af distrikter er hastigheden hvormed konvertering til fjernvarme kan foregå. Alle disse distrikter er opdelt i to faser:
- Fase 1: 2022 - 2027
- Fase 2: 2026 - 2030
Følgende kriterier ligget til grund for prioriteringen af distrikterne i de to faser:
- Økonomi - Distrikter med den bedste samfundsmæssige økonomi bør etableres først, en god samfundsmæssig beregning er udtrykt ved et lavt "priotal" i skemaet i bilaget.
- Energitekniske forhold - Vestforbrænding er med i "konkurrencen" om at være et af de 4 store aflæg til CO2 fangst med deres anlæg i Glostrup, som det forventes, der skal etableres i Danmark. For at kunne udnytte varmen fra anlægget, skal der være etableret aftagere til lavtemperatur varme lige i nærheden af anlægget.
- Tæthed af bebyggelser i distrikterne.
- Nye byudviklingsprojekter på bar mark.
Kriterierne betyder, at følgende distrikter er i fase 1:
- Distrikterne 2.21 Skovlunde N og 2.22 Skovlunde V, da det er områder, der skal aftage lavtemperatur fjernvarme, når CO2 fangst anlægget er i drift.
- Distrikterne Ø.2.27.2 Egebjerg V og 2.29.1 Ballerup N, 2.26.3 Gershøj, da de udgør den bedste samfundsmæssige beregning.
- Kildedal, da der skal bygges boliger og erhverv på bar mark, som skal have en CO2 neutral varmeforsyning.
Samlet set vil konverteringen af disse områder indebære investeringer på 337 mio. kr. Dertil skal lægges forsyning af Kildedal C, som estimeres til en investering på omkring 50 mio. kr.
Spor 2: Naturgaskunder i eksisterende fjernvarmedistrikter
Bygninger i eksisterende fjernvarmeområder, som i dag opvarmes med olie eller naturgas, kan tilsluttes fjernvarme uafhængigt af udbygningen af fjernvarmen. Den økonomiske ramme i den vedhæftede udrulningsplan omfatter kun udbygning af fjernvarmeforsyning til nye områder og ikke omstilling af individuelle olie- og gasfyr i eksisterende fjernvarmeområder. Derfor kan omstilling inden for eksisterende fjernvarmeområder og udvidelse af fjernvarmen ske i parallelle spor.
I udrulningsplanen er en indsats for at konvertere de naturgaskunder i allerede godkendte fjernvarmeforsynede distrikter, som endnu ikke er fjernvarmeforsynet. En analyse viser, at der bl.a. er en del forbrugere i erhvervsområderne Lautrup og Mileparken, som anvender naturgas. Indsatsen for at konvertere forbrugere i eksisterende fjernvarmeområder forventes at kunne realisere CO2 reduktioner hurtigere end i de kommende fjernvarmedistrikter, fordi en konvertering ikke forudsætter udarbejdelse og godkendelse af projektforslag. I eksisterende fjernvarmeområder kan virksomheder og borgere kontakte Vestforbrænding og bede om at blive forsynet mod selvbetaling. Vestforbrænding vil også igangsætte en kommunikationsindsats overfor forbrugere, der allerede nu kan konverteres til fjernvarme. Boligområdet Egebjerg er et af disse områder, hvor udrulning af fjernvarmen kan ske i et parallelt spor.
Den videre proces:
Vestforbrænding vil løbende indsende projektforslag for realisering af distrikter i fase 1. Hvis projektforslagene ligger indenfor udrulningsplanens rammer, anbefales det, at administrationen gives bemyndigelse til at sende projektforslaget i den lovmæssige offentlige høring, hvorefter projektforslag sendes til politisk behandling efter endt høring. Det vil reducere sagsbehandlingstiden og dermed øge hastigheden på udrulning af fjernvarme i kommunen.
Det forventes, at alle projektforslag i fase 1 er indsendt fra Vestforbrænding inden udgangen af 3. kvartal i år. Når projektforslagene er endeligt godkendt, har Vestforbrænding 5 år til at realisere projekterne.
Der er enkelte områder, hvor de samfundsmæssige beregninger viser, at der på nuværende tidspunkt ikke kan forsynes med fjernvarme. Vestforbrænding har tilkendegivet, at de vil gå videre med at undersøge muligheden for at forsyne de to områder Pederstrup og eventuelt 2.25.3 Måløv S med fjernvarme eller bistå med at etablere en lokal fælles varmeforsyning. Det er ambitionen, at begge områder kan tilbydes en fælles varmeløsning senest i 2030. Disse områder vil indgå i den kommende varmeplan.
Der udarbejdes parallelt hermed en egentlig Varmeplan, som kommer i offentlig høring. Denne omfatter både udviklingen af fjernvarmeforsyningen og den private/indviduelle varmeforsyning, eksempelvis varmepumper, solceller mv. Varmeplanen forventes forelagt politisk til oktober. Varmeplanens godkendelsesproces har ingen betydning for godkendelse af projektforslag samt for udrulning af fjernvarme.
Kommunikationsplan:
Hjemmesiden vil løbende blive udvidet med information om udrulningen af fjernvarme, ligesom Vestforbrændings hjemmeside er udbygget, så borgerne kan taste deres adresse ind og få svar på, hvornår de kan forvente at få fjernvarme. Denne funktion bliver tilgængelig, så snart udrulningsplanen er godkendt.
Ballerup Kommune og Vestforbrænding vil holde informationsmøder i september måned, hvor borgerne kan få information om, hvordan udrulningen vil foregå.