Sammendrag
På baggrund af Økonomiudvalgets møde den 20. september 2022 og 3. oktober 2022 har administrationen igangsat en række konkrete energibesparende tiltag samt undersøgt energipotentialerne ved de enkelte tiltag.
Økonomiudvalget er løbende blevet orienteret om fremdriften af de aftalte tiltag samt hvilke reaktioner som beslutningerne har givet fra borgerne. På den baggrund besluttede Økonomiudvalget at tilbageføre beslutningen om at vejbelysningen slukkes i skumringstiden. Økonomiudvalget besluttede herudover at bede administrationen om forslag til yderligere energibesparende tiltag.
Med dette dagsordenspunkt gives en orientering om, hvilke yderligere tiltag administrationen arbejder med at iværksætte. I den forbindelse nævnes tillige tiltag, som der arbejder med i forhold til de generelle energibesparelser på længere sigt.
Administrationen har gennemgået KL’s energisparekatalog og været i kontakt med andre kommuner mhp erfarings- og ideudveksling (aktuelt har administrationen skrevet med bl.a. Rudersdal og Lyngby-Taarbæk og Hillerød samt forhørt os mundtligt hos andre kommuner til konferencer og møder). Der er dog ikke fundet yderligere potentialer på denne baggrund.
Baggrund
På baggrund af forsyningskrisen, stigende energipriser og regeringens anbefaling til alle offentlige institutioner om at spare på energien, har Økonomiudvalget igangsat en række energibesparende tiltag til umiddelbar gennemførsel. Tiltagene har til formål at lette Ballerup Kommunes energiforbrug i resten af 2022 og frem. Generelt har arbejde med at nedbringe energiforbruget virket. Det er nemlig lykkedes at mindske det samlede varme- og strømforbrug med cirka 20 % sammenlignet med samme periode sidste år. Hvis vi omregner besparelsen til en familiehusstands gennemsnitslige årsforbrug, svarer det til omkring 300 husstande.
Et af tiltagene var reducering vejbelysning i skumringstiden med 30 min. ved aften- og 30 min. ved morgengry. Tiltaget blev besluttet den 20. september 2022 på Økonomiudvalgsmødet. Tiltag blev tilbagerullet på Økonomiudvalgsmødet den 19. december 2022. I den forbindelse er administrationen blev bedt om, at undersøge hvilke muligheder kommunen har for at begrænse energiforbruget yderligere.
Sagsfremstilling
Nedenstående punkter er dels udtryk for yderligere tiltag administrationen arbejder med at iværksætte. Endvidere nævnes enkelte af de mere generelle energibesparelser som der arbejdes med, men hvor effekten først opnås på længere sigt.
1. Vejbelysning
På Økonomiudvalgsmødet den 3. oktober 2022 pkt. 2 blev det besluttet, at slukke hver anden konventionel gadelampe i tidsrummet fra klokken 01:00 til klokken 05:00 med en årlig besparelse på 160.000 kWh. Svarende til ca. 40 hustande.
Der blev også spurgt, om der kunne indføres en indskrænkning af vejbelysningen i forhold til det tidligere besluttede.
Skal der findes yderligere besparelser for vejbelysningen kan man genbesøge forslaget ved at forlænge perioden med 1 time. Det tidligere forslag kan justeres, så man kun slukker halvdelen af de konventionelle gadelamper i tidsrummet fra klokken 00:00 til klokken 05:00, hvilket giver årlig energireducering på yderligere ca. 40.000 kWh. Det vil i alt inkl de tidligere besluttede tiltag omkring vejbelysning give en årlig energireducering på 200.000 kWh svarende til ca. 50 husstande. Som beskrevet ved behandlingen på Økonomiudvalgsmødet den 3. oktober, er det administrationens vurdering, at der vil være for store potentielle risici i forhold til oplevet utryghed og trafiksikkerhed, hvis forslaget gennemføres.
Teknisk er det muligt at justere tidsrummet, dog er vejbelysningsanlægget opbygget på en måde, der med den nuværende opbygning ikke tillader at adskille særlige strækninger. En ændring af tidsrummet vil derfor berøre alle konventionelle gadelamper i kommunen. Konventionelle gadelamper er eksempelvis omkring boligområder som Bymidten, Kornvænget, Rugvænget, Grantoften og større veje som Frederikssundsvej, Vestbuen, Hold-an Vej, og Jonstrupvej.
Vejbelysningsanlægget er opbygget, så der tages hensyn til, at borgerne kan komme til og fra arbejde med fuld belysning. Der er ikke tal på hvornår der er flest trafikanter i døgnet, men administrationen vurderer at der er færre, der færdes på vejene i tidsrummet fra kl. 00.00 til 05.00. Det må dog påregnes, at visse strækninger vil kunne føles utrygge.
For at gennemføre forslaget om at slukke yderligere en time, skal gadelamper og målerskabe omprogrammeres manuelt. Opgaven udføres af ekstern leverandør og anslås at tage 3 uger, såfremt ekstern entreprenør kan skaffe mandskab.
Forslaget vedrører ikke gadelamper omkring signalregulerende anlæg, fodgængerfelter eller bomafslutninger som vejloven påkræver belyst.
Herudover har administrationen fokus på yderligere modernisering af gadebelysningen med LED, som fortsat vurderes at være den bedste løsning for kommunen på lang sigt. Der vil blive forelagt en sag herom.
2. El-apparater i bygninger
Administrationen har udført en screening at omfanget af el-apparater (eksempelvis køleskabe i klasselokaler og mikroovne i køkkener), der er opsat i kommunens bygninger og energimærkningen af disse.
Screeningen peger på, at det er stor forskel på omfanget af el-apparater på eksempelvis skolerne, og at de fleste af apparaterne har en fornuftig energimærkning. Daginstitutionerne har derudover ingen tørreskabe længere og i alle køkkener er der kun enheder med A+ mærkning (gammel skala, som svarer til D på den nye skala).
Dette billede er ikke overraskende, idet der for ca. 4 år siden blev gennemført en lignende screening og kampagne, hvor mange apparater blev udskiftet. Efterfølgende har Center for Skoler, Institutioner og Kultur fast har indskrevet i brugsaftalerne med foreningerne, at der kun må benyttes A+ eller bedre energiklasse. Det vurderes ikke, at være rentabelt at udskifte apparaterne - og slet ikke i et livscyklusperspektiv vedrørende CO2 og materialer.
3. Haller
I haller med radiatorer eller gulvvarme med højt til loftet, vil der typisk være 18 grader i opholdszonen og 24 ved loftet, da varm luft stiger opad. Der er ultimo 2022 igangsat et forsøg i Måløv gl. hal og Måløv ny hal, hvor administrationen har opsat fans/vifter, som presser den varme luft ned i opholdszonen, så der tilnærmes en ensartet temperatur ved loft og opholdszone. Derved spares på varmen.
Der er udfordringer med det igangværende forsøg, herunder at vifterne ikke kan køre, når der spilles badminton. Det er vanskeligt at vurdere besparelsen da mange faktorer har betydning for resultatet. For det første er der et mindre strømforbrug forbundet med selve vifterne, betydningen af den aktuelle klimaskærm (vinduer, facader, tag), opvarmningsformen, øvrig ventilation og så har brugeradfærd også en betydning. Hvis der findes et potentiale, vil initiativet kræve investering og derfor blive forlagt for udvalget på ny.
Foruden Måløv gl. og ny hal vurderes tiltaget at kunne udføres i følgende 7 haller:
- Rosenlund ny hal (radiatorer)
- UCC hallen (gulvvarme)
- Østerhøjhallen (radiatorer)
- Hedegårdshallen (radiatorer)
- Grantoftehallen (radiatorer)
- Tapeten (ventilationsopvarmet)
- Egebjerghallen (radiatorer).
Hvor imod det ikke er muligt for at opsætte fans i følgende 4 haller:
- Rosenlund gl. hal (strålevarme)
- Skovlundehallen (strålevarme)
- Balleruphallen (strålevarme)
- Højagerhallen (strålevarme).
4. Energimærker af bygninger
Der er gennemført energimærkning af bygningerne, som forventes færdig med udgangen af januar 2023. På denne baggrund udfører administrationen en analyse af mærkerne og udarbejder et forslag til handlingsplan for gennemførelse af energieffektiviseringstiltag mhp energi- og CO2-reduktion. Igangsættelsen af disse tiltag vil kræve investeringer og politisk beslutning.
5. KL's idekatalog og andre kommuner samt servicebegrænsninger
Administrationen har gennemgået KL’s energisparekatalog og været i kontakt med andre kommuner mhp erfarings- og ideudveksling (aktuelt har administrationen indhentet erfaringer i Rudersdal og Lyngby-Taarbæk og Hillerød). Der er dog ikke fundet yderligere potentialer på denne baggrund.
Det vil derfor være nødvendigt at genbesøge tidligere forslag eller komme med forslag til, hvor administrationen kan ændre serviceniveauet, hvis der ønskes yderligere besparelser.