Sammendrag
Folketinget har vedtaget en justering af folkeskoleloven, der bl.a. betyder, at skolens leder kan søge om at forkorte skoledagen for mellemtrin og udskoling samt anvende ressourcerne til andre pædagogiske formål. Center for Skoler, Institutioner og Kultur foreslår, at kompetencen til at behandle ansøgninger delegeres til Børne- og Skoleudvalget.
Baggrund
Folketinget har den 2. maj 2019 vedtaget en justering af folkeskoleloven. Der er følgende elementer i loven:
- Lovforslaget tilfører 90 ekstra undervisningstimer i fagene til prioritering af andet fremmedsprog, billedkunst og historie fra skoleåret 2020/21. Tiden til den understøttende undervisning bliver tilsvarende kortere.
- Bemærkningerne om den understøttende undervisnings formål og indhold bliver gennemskrevet.
- Den samlede undervisningstid i indskolingen bliver ændret fra 1.200 timer til 1.110 timer.
- Rammerne for konvertering af tid til understøttende undervisning bliver justeret.
- Kommunalbestyrelserne bliver forpligtet til at have mindst én repræsentant fra skolebestyrelsen med til at træffe beslutning ved ansættelse af skolens leder.
- Kommunalbestyrelserne kan træffe beslutning om, at valgperioden kan være to år for forældrerepræsentanter i skolebestyrelsen.
- Målsætningen om, at 95 pct. af undervisningen varetages af undervisere med undervisningskompetence i de fag, de underviser i, bliver udskudt fra 2020 til 2025. Delmålet om, at 90 pct. af undervisningen varetages af undervisere med undervisningskompetence i de fag, de underviser i, bliver udskudt fra 2019 til 2021.
Denne sag vedrører de ændrede rammer for konvertering af tid til understøttende undervisning.
Hidtil har det været muligt for skolerne at ansøge om at konvertere understøttende undervisning, hvis en klasse stod i særlige udfordringer, til to-voksentid. Lovgrundlaget var folkeskolelovens § 16 b.
Fremadrettet gælder § 16 b alene for indskolingsklasser samt specialkasser og - skoler. Disse sager følger den gældende procedure i Ballerup Kommune. Det er Børne- og Skoleudvalget, der har kompetencen til at godkende ansøgninger.
Loven tilføjes § 16 d: Kommunalbestyrelsen kan, for så vidt angår den understøttende undervisning, godkende at fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden på 4.-9. klassetrin med henblik på tilrettelæggelse af andre aktiviteter, der udløser et tilsvarende personaleforbrug i undervisningen. Undervisningstiden kan afkortes med op til to ugentlige undervisningstimer.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan, for så vidt angår den understøttende undervisning, godkende at fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden på 7. eller 8. klassetrin, med henblik på at give tid til konfirmationsforberedelse. Skolen skal stille et frivilligt undervisningstilbud til rådighed for de elever, der ikke deltager i konfirmationsforberedelse.
For begge bestemmelser gælder, at det er kommunalbestyrelsen, der behandler en ansøgning fra skolens leder med udtalelse fra skolebestyrelsen. Denne del af justeringen af folkeskoleloven træder i kraft den 1. august 2019.
Sagsfremstilling
§ 16 d, stk 1: Konvertering af tid fra understøttende undervisning til andre aktiviteter:
I mellemtrin og udskoling kan den understøttende undervisning nedskaleres i op til 60 timer pr. år svarende til to lektioner om ugen. De personaleressourcer, der frigøres, skal anvedes til andre aktiviteter, som kommer de elever til gavn, som nedskaleringen vedrører. De andre aktiviteter kan være:
- To-voksenundervisning og undervisning tilpasset elevernes forskellige faglige udvikling inden for det enkelte klassetrin.
- Særlige talentforløb og turboforløb for de fagligt dygtige og fagligt svage elever.
- Pædagoger eller lærere i forbindelse med åben skole og bevægelse.
Aktiviteterne skal medvirke til at realisere arbejdet med at styrke elevernes trivsel og skabe bedre forudsætninger for at indfri ambitionerne med en varieret skoledag med åben skole, bevægelse samt lektiehjælp og faglig fordybelse.
Eleverne skal tilbydes plads i et fritidstilbud, uden at der opkræves særskilt betaling herfor.
Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at følge med i de enkelte skolers brug af de ressourcer, der frigives. Det sker i kvalitetsrapporten.
§ 16 d, stk. 2: Forkortelse af skoledagen for at give tid til konfirmationsforberedelse:
I Ballerup Kommune foregår konfirmationsforberedelsen på 8. klassetrin. Skolerne kan søge om at afkorte med op til 60 timer om året for at give plads til konfirmationsforberedelsen. Skolen skal stille et frivilligt undervisningstilbud til rådighed for de elever, der ikke deltager i konfirmationsforberedelse.
Der skal være minimum 90 timer årligt til den understøttende undervisning på 8. klassetrin.
Center for Skoler, Institutioner og Kultur foreslår, at kompetencen til at godkende ansøgninger vedrørende § 16 d delegeres til Børne- og Skoleudvalget.
Ansøgninger vedrørende skoleåret 2019/20 behandles på mødet i juni 2019.