Sammendrag
Grundejeren af Lautrupvang 3 har anmodet administrationen om en lokalplan for en etageboligbebyggelse med op til 120 boligenheder fordelt på fire punkthuse i 5 til 6 etager, der ønskes opført på ejendommen i erhvervsområdet Lautrup.
Sagen forelægges med henblik på en igangsættelse af en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg, der skal muliggøre boligprojektet.
Baggrund
Grund- og bygningsejeren har udarbejdet et revideret boligprojekt til ejendommen Lautrupvang 3. Det består af fire punkthuse i op til 6 etager og ønskes placeret på arealet mellem den eksisterende kontorbebyggelse Stjernehuset og stiforbindelsen Datastien, tæt på DTU's nye kollegier. Anvendelse til boliger og byggeriets udformning og omfang kræver udarbejdelse af en lokalplan og ændring af kommuneplanens rammer for området.
Det reviderede boligprojekt er en reduceret udgave af et tidligere projekt for en boligbebyggelse på mellem 2 til 8 etager med over 300 boligenheder, der forudsatte en nedrivning af Stjernehuset. Den indeholdt desuden to pavilloner med café/restaurant samt anlæg af en promenade langs med Lautrupparken med det formål at sammenbinde området med en kommende BRT-station (hurtigbus) i det nærliggende kryds.
Forslag til lokalplan nr. 198 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 11, der skulle muliggøre ovennævnte projekt, blev indstillet for det daværende Teknik- og Miljøudvalg i maj 2021, men behandlingen blev besluttet udsat med bl.a. et ønske om et projekt i færre etager.
Sagsfremstilling
Visionsplan og helhedsplan for Lautrup
Som det tidligere projekt for boligbebyggelse er det reviderede projekt udarbejdet som en udløber af Visionsplan Lautrup - Plads til høje ambitioner, som blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget i december 2020. Visionsplanen beskriver mål for forandring og strategier for den fremtidige udvikling af Lautrup, herunder blandt andet bedre mobilitet og forbindelser, attraktive nye mødesteder og byrum samt en byudvikling, der muliggør fortætning med både nyt erhverv og forskellige boligtyper omkring de dengang tre planlagte busstationer til en BRT-hurtigbus. Visionsplanen er vedlagt denne indstilling som bilag.
Det er politisk besluttet i budgetaftalen for 2023, at der skal udarbejdes en helhedsplan for Lautrup. Denne igangsættes med henblik på en boligudbygning på lang sigt, når kapaciteten omkring daginstitutioner er sikret.
Grundejerne i Lautrup har et stort ønske om at sikre, at området fortsat er attraktivt til at udleje til erhverv, så området ikke mister værdi de kommende år. Det er et ønske at blande boliger med erhverv, detailhandel mv for at skabe et levende område, som er attraktivt for virksomhederne. Det konkrete projekt vil være et vigtigt udviklingstræk for udviklingen af Lautrup på det korte sigt men også på længere sigt.
Projektet
Det bearbejdede boligprojekt er placeret på den østlige del af ejendommen Lautrupvang 3 og består af de ovennævnte fire punkthuse med et samlet etageareal på i alt ca. 10.500 m2. Bebyggelsen er med varierende antal etager på mellem 5 - 6 og 2 - 3 etager nedskaleret i forhold til det tidligere projekt. Der forventes etableret 110 - 120 boligenheder afhængigt af boligstørrelserne i det endelige udkast til bebyggelse, som forventes at indeholde et varieret udbud af lejligheder på primært 2 - 4 værelser. Der bliver ifølge bygherre tale om udlejningsboliger, som skal henvende sig til en blandet beboersammensætning, men være særligt attraktive for alderssegmentet 55+.
De fire bygninger foreslås placeret på det nuværende græsareal mellem Stjernehuset og Datastien, hvor parkeringsarealerne skal ligge syd for bebyggelsen. Punkthusene består af hver to bygningskroppe, en lavere og en højere, hvor tagfladerne af de lave to-tre etagers bygningskroppe kan udnyttes som tagterrasser. Friarealerne vil være åbent tilgængelige for alle og ønskes udformet som en parklignende fælles have med stiforbindelser til Sømosen og Hjorteengen. Flest mulige eksisterende træer inden for ejendommen søges bevaret, mens der ikke fældes i det levende hegn med høje træer mod Registerstien langs ejendommens nordlige grænse.
Parkanlægget skal indrettes til ophold, cykelparkering og en affaldsstation. Bortset fra enkelte handicap-p-pladser skal arealet mellem bygningerne friholdes for parkering og kun tillades ærindekørsel på stiforbindelsen mellem parkeringsarealerne og bygningerne. Kørsel på stien vil være tilladt for renovationsbiler, privat af- og pålæsning/ud- og indstigning såvel som ambulancekørsel og brandredning, men området skal primært være forbeholdt fodgængere og cyklister. Projektbeskrivelsen er vedlagt denne indstilling som anbefalet.
DGNB er en certificering af bæredygtighed for bygninger og byområder. Certificeringen er helhedsorienteret og omfatter social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed. Projektet bliver certificeret til det næsthøjeste bæredygtighedsniveau - DGNB Guld.
Parkering
Parkering anlægges som et samlet areal syd for bebyggelsen og ligger i sammenhæng med parkerings- og adgangsarealerne til den eksisterende erhvervsbebyggelse. Muligheden for et reduceret antal parkeringspladser ønskes udnyttet ved at både nyanlagte og eksisterende parkeringspladser med fordel kan dobbeltudnyttes mellem kommende beboere og medarbejdere i virksomhederne i nærheden, samt at boligbebyggelsen vil ligge relativt tæt på Malmparken Station og meget tæt på et eksisterende busstop. Desuden vil delebilsordninger og anden form for delemobilitet kunne indregnes i den endelige vurdering af det nødvendige antal parkeringspladser.
Dobbeltudnyttelse forudsætter en bindende og tinglyst aftale om benyttelse af parkeringsarealer, der ligger i direkte tilknytning til lokalplanområdet men dog uden for lokalplanens afgrænsning.
Eksisterende forhold og kommende planlægning
Ejendommen Lautrupvang 3 ligger lige nord for Schneider Electrics domicil. Den består i dag af Stjernehuset, et kontorbyggeri fra 1991, som er omgivet af et større græsareal. Særlovgivning (udløst af krigen i Ukraine) muliggør, at de tidligere kontorarealer og fælles faciliteter i Stjernehuset efter aftale med Ballerup Kommune for tiden anvendes til flygtningeboliger for ukrainske familier. Ejendommen afgrænses mod øst af Datastien og mod nord af Registerstien samt af levende hegn bestående af større træer. Mod vest ligger vejen Lautrupparken og mod syd parkeringsarealer, som Stjernehuset deler med Schneider-domicilet.
Anvendelse til boligformål er ikke i overensstemmelse med hverken den gældende lokalplan nr. 19 eller Kommuneplan 2020, idet begge udlægger området til erhvervsanvendelse. Derfor skal der udarbejdes forslag til en ny lokalplan for den østlige del af ejendommen Lautrupvang 3 og et tillæg til kommuneplanen for, at boligbyggeri i dette område kan realiseres. Der vil blive udarbejdet en miljøscreening af begge planforslag, som administrationen vil bruge til at vurdere, om planforslagene medfører så væsentlige virkninger på miljøet, at der skal foretages en egentlig miljøvurdering.
Institutions- og skolekapacitet
Projektet for nye boliger ved Lautrupvang indgår i den nuværende befolkningsprognose for Ballerup Kommune. Prognosen viser, at de foreslåede boliger ikke bør belaste den eksisterende kapacitet negativt, idet der foreslås justeringer fra skoleåret 2024/25 mellem distrikterne Skovlunde og Skovvejens Skole for at skabe plads til flere børn i begge distrikter. Fra 2025 vurderes kapaciteten at dække behovet i Skovlunde-distriktets daginstitutioner. Distriktsjusteringerne er i høring, mens de konkrete tal for begge distrikter og en langtidsprognose vil blive behandlet politisk i BSU på mødet den 30. maj 2023. Idet bygherre satser på en målgruppe i segmentet 55+, forventes antallet af børn i bebyggelsen desuden at ligge på et relativt lavt niveau sammenlignet med andre nye boligbebyggelser i Skovlunde området.