Sammendrag
Administrationen har udarbejdet en plan for udførelse af energibesparende foranstaltninger i kommunens bygninger i 2025. Der er planlagt energibesparende foranstaltninger for 20 mio. kr., som er afsat på investeringsoversigten i 2025 i Aftale om budget 2024. Den indledende del af arbejderne (rådgiverudbud mv.) igangsættes nu, for at arbejderne så vidt muligt bliver færdige i 2025.
Planen er udarbejdet på bygningsniveau ud fra en prioritering af bygningernes funktioner. Planen er koordineret med kommunens vedligeholdelsesindsats og øvrige anlægsprojekter på investeringsoversigten i 2025. Endelig er planen udarbejdet, så mål om energi og klima i kommunens klimahandleplan og krav til energiforbrug og -renovering i EU's Energieffektiviseringsdirektiv og Bygningsdirektiv opfyldes i 2025.
Planlægningen af de energibesparende foranstaltninger, hvor de bl.a. er koordineret med de øvrige bygningsarbejder og holdt op mod gældende mål og krav i politikker og lovgivning, er en væsentlig del af arbejdet hen mod en mere strategisk ejendomsdrift.
Det indstilles, at Økonomiudvalget tager orienteringen om planen til efterretning, og at den økonomiske besparelse fra og med 2026 reinvesteres i energiarbejdet med henblik på at sikre gevinstrealisering.
Baggrund
Ballerup Kommunes klimapolitik har en målsætning om at reducere CO2-udledningen fra kommunens bygninger med 610 ton frem mod 2030. Målet skal opnås gennem energirenovering af bygningerne, og ved, at energiforbruget sænkes med 15 pct. i forhold til niveauet i 2015.
I august 2023 fik Økonomiudvalget en orientering om de opdaterede energimærker for kommunens bygninger. Administrationen orienterede om potentialet for at spare CO2 ved de tiltag, der var i de opdaterede energimærker, og estimerede på baggrund af daværende priser i energimærkerne, at der i overslag var behov for investeringer på ca. 17 mio. kr. årligt i perioden 2024-2030 for at nå CO2-besparelsen på 610 ton i 2030 i kommunens klimapolitik .
I Aftale om budget 2024 blev der på investeringsoversigten samlet afsat 20 mio. kr. årligt i 2024-2025 og 17 mio. kr. årligt i 2026-2027.
EU har siden efteråret 2023 vedtaget to nye direktiver, Energieffektiviseringsdirektivet og Bygningsdirektivet, som bl.a. stiller omfattende krav om energirenovering og reducering af energiforbruget i offentlige bygninger. Direktiverne træder i kraft i henholdsvis 2025 og 2026, men er endnu ikke implementeret i dansk lovgivning. Der er derfor usikkerhed om, hvordan kravene helt konkret vil blive formuleret i dansk lov.
Målsætninger og krav om energireduktion og -renovering i henholdsvis klimapolitik og EU-direktiver er beskrevet i bilaget om Krav om energiforbedringer i kommunens bygninger. Status på Ballerup Kommunes opfyldelse af krav og målsætninger er beskrevet i bilaget om Status på opfyldelse af krav og målsætninger om energireduktion og -renovering.
Planlægning og prioritering af udførelsen af de energibesparende foranstaltninger i bygningerne er en væsentlig del af arbejdet hen mod en mere strategisk bygningsdrift.
Sagsfremstilling
Planen for energibesparende foranstaltninger i 2025 er lagt, så tiltagene primært udføres på bygningsniveau (tidligere er de udført som tværgående tiltag med henblik på at høste "lavthængende frugter", fx ventilationsanlæg, cirkulationspumper og LED-belysning. Formålet med at planlægge på bygningsniveau er at:
- prioritere indsatsen under hensyn til bygningernes funktion
- planlægge tiltagene sammen med vedligeholdelsesopgaver fra bygningssynet, så ressourcerne anvendes klogt, og brugerne forstyrres mindst muligt
- hæve energimærkerne, jf. krav i Energieffektiviseringsdirektivet og dermed også få de mindre rentable tiltag med, når renoveringsarbejderne er i gang.
Bygningerne er valgt efter følgende prioritering af bygningernes funktion:
- Skoler og dagtilbud
- Kultur og fritid
- Øvrige bygninger.
Herudover er bygningerne valgt efter, hvor der i forvejen er planlagt anlægsprojekter i 2025, jf. investeringsoversigten.
De energibesparende foranstaltninger i de konkrete bygninger er planlagt efter, at mål og krav i henholdsvis klimapolitik og EU-direktiver vedrørende energireduktion og -renovering opfyldes i 2025. I det tilfælde, at Energieffektiviseringsdirektivet implementeres, så den enkelte kommune i værste tilfælde måtte skulle opfylde kravene, vurderer administrationen, at Ballerup Kommune vil kunne opfylde kravene i 2025. Beregninger og vurdering er baseret på de opdaterede energimærker. Overholdelsen af kravene betyder bl.a., at en andel af bygningerne eller dele af bygningerne renoveres til energimærke B.
Planlægningen af energiarbejdet er koordineret med de vedligeholdelsesopgaver, der er registreret i Dalux FM på de bygninger, der energirenoveres, så vedligeholdelsesopgaver, der er højt prioriterede og skal udføres på kort sigt, eller som af tekniske årsager er nødvendige at udføre samtidig med energirenovering, udføres samtidig med de energibesparende foranstaltninger. Dette også af hensyn til ressourcer og brugerne.
Der er planlagt for 20 mio. kr. energibesparende foranstaltninger i 2025. Der er herudover og i tilknytning til disse planlagt for små 11 mio. kr. vedligeholdelsesopgaver i Dalux FM.
Planen omfatter følgende bygninger (de konkrete arbejder på bygningerne fremgår af bilag):
- Klakkebjerg 4 - Østerhøjhallen (anvendes til skole- og kultur- og fritidsformål)
- Rugvænget 10 - Balleruphallen (anvendes til skole- og kultur- og fritidsformål)
- Magleparken 10 - BFO/ungdomsklub ved Hedegårdsskolen (anvendes til skoleformål)
- Platanbuen 1 - BFO/gruppeordning ved Baltorpskolen, afdeling Grantoften (anvendes til skoleformål)
- Lundebjerg 72 - Skovlundehallen (anvendes til skole- og kultur- og fritidsformål)
- Herudover er der planlagt tiltag i form af udbygning af bygningsautomatik og energiledelse.
Den samlede beregnede besparelse af planen er årligt ca. 1.190 MWh, 135 ton CO2 og ca. 0,85 mio. kr. Herudover løftes ca. 12.500 m2 af bygningsmassen til energimærke B.
Plan, metode, tiltag og besparelser, herunder på bygningsniveau, er beskrevet i bilag om Plan for energibesparende foranstaltninger 2025. Det skal understreges, at tilkøb af bygninger uden tilsvarende frasalg af bygninger med samme eller dårligere energiforhold vil reducere muligheden for at opfylde mål og krav i klimapolitikken og EU-direktiver. Der er ikke taget højde for køb/salg i beregningerne ovenfor og i bilag.
For at alle dele af planen så vidt muligt er færdigudført i 2025, igangsættes rådgiverudbud for størstedelen af de 20 mio. kr. energibesparende foranstaltninger og de 11 mio. kr. vedligeholdelsesopgaver i oktober 2024, idet arbejderne vil blive udført som større, samlede entreprisearbejder.
Yderligere deltagelse på mødet
På Økonomiudvalgets møde deltager centerchef Malene Møller Ruszkai og stabs- og udviklingschef Therese Ib Andersen fra Center for Ejendomme under behandlingen af sagen.